Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Lesný požiar už pripravil o život 40 ľudí

Muž sa snaží uhasiť požiar sám
Muž sa snaží uhasiť požiar sám

HAIFA - Rozsiahly lesný požiar, ktorý sa nekontrolovane šíri pri izraelskom meste Haifa, si doteraz vyžiadal pravdepodobne až 40 ľudských životov.

Prostredníctvom vyhlásenia o tom vo štvrtok informovala tamojšia záchranná služba. V plameňoch podľa nej skončilo okolo 45 ľudí, z ktorých asi 40 zahynulo. Zdroje z prostredia izraelskej polície neskôr potvrdili, že požiar pripravil o život 40 dozorcov, ktorých evakuovali z miestnej väznice. Podľa izraelských médií sa tragédia odohrala po tom, ako autobus prepravujúci 50 ľudí počas jazdy cez horiaci les havaroval a zachvátili ho plamene.

Jeden zo zasahujúcich hasičov Dudu Vanunu v rozhovore pre televíznu stanicu Kanál 2 opisoval, ako bezmocne sledoval horiaci autobus. Cestujúci podľa neho nemali žiadnu šancu a "zhoreli zaživa". V súvislosti s požiarom už mobilizovala svojich členov aj dobrovoľnícka organizácia ZAKA, ktorá sa poskytuje pomoc pri zaobchádzaní s telesnými pozostatkami obetí katastrof v súlade so židovskými náboženskými tradíciami.

Miestom požiaru je píniový les v pohorí Karmel, ktoré patrí medzi turisticky vyhľadávané oblasti. Plamene si vyžiadali evakuáciu miestnej palestínskej dediny, židovského kibucu, ale aj luxusného hotela a väznice. Izraelskí predstavitelia požiar označujú za jeden z najhorších v histórii krajiny. Podľa izraelského rozhlasu oheň vznikol na štyroch rôznych miestach a polícia preto preveruje, či nejde o Požiar hasia aj lietadlá a na miesto smerujú hasiči zo všetkých oblastí krajiny.

V Izraeli vládne túto jeseň nezvyčajne teplé a suché počasie. Podľa meteorologickej stanice v Haife zaznamenali počas dňa 31 stupňov Celzia.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu