Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spiegel: Al-Kájda plánuje útok na Ríšsky snem v Berlíne

Budova Ríšskeho snemu v Berlíne
Budova Ríšskeho snemu v Berlíne (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Teroristická sieť al-Kájda plánuje podľa údajov nemeckého týždenníka Der Spiegel útok na Reichstag (Ríšsky snem) v Berlíne. Pri tom chce zajať rukojemníkov a zabiť čo najviac ľudí.

Tieto informácie od jedného z džihádistov majú byť tiež dôvodom, prečo minister vnútra Thomas de Maiziere v stredu varoval pred teroristickými útokmi v krajine. Ako uvádza Der Spiegel, informátor sa zdržiava v zahraničí. V uplynulých dňoch sa mal niekoľkokrát telefonicky spojiť so spolkovým kriminálnym úradom. Od džihádistov chce údajne odísť.

Podľa jeho údajov pozostáva komando teroristov zo šiestich osôb. Dve z nich mali pricestovať do Berlína už pred šiestimi až ôsmimi týždňami. Štyria ďalší atentátnici, Nemec, Turek, Severoafričan a muž, ktorého identitu nepozná, sa na cestu ešte len chystajú. Útoky majú byť plánované na február alebo marec.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v stredu informoval o rozsiahlych útokoch, ktoré v Nemecku údajne plánujú teroristi.

"Odo dneška bude vidieť v krajine viac policajtov. Mal som pocit, že to treba vysvetliť občanom," povedal minister na rýchlo zvolanej mimoriadnej tlačovej konferencii. "Príde aj k viacerým opatreniam, ktoré nebudú viditeľné. Existuje dôvod na znepokojenie, nie však na hystériu," zdôraznil de Maiziere.

Nemecko dostalo podľa neho informácie o potenciálnych teroristických útokoch od "zahraničného partnera", odmietol však povedať, z ktorej krajiny. Jedným z okamžitých bezpečnostných opatrení, ktoré prijali úrady v Nemecku, je sprísnenie kontrol na letiskách a vlakových staniciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu