Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecku hrozí teroristický útok, zvýšili bezpečnosť

Bezpečnosť sprísnili na letiskách a staniciach
Bezpečnosť sprísnili na letiskách a staniciach (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko má poznatky, že mu hrozí teroristický útok naplánovaný na koniec novembra. Na tlačovej konferencii v Berlíne o tom dnes informoval minister vnútra Thomas de Maiziére.

Krajina so zreteľom na túto hrozbu sprísnila oddnes bezpečnostné opatrenia predovšetkým na letiskách a staniciach.

Informácie o teroristickom nebezpečenstve poskytli Nemecku zahraničné rozviedky, uviedol bez ďalšieho spresnenia minister. Podľa neho existujú konkrétne stopy, ktoré na hrozbu ukazujú.

Podľa agentúry DPA sa v poslednej dobe začali objavovať náznaky, že skupina islamistov nemeckého pôvodu prekonala v Pakistane teroristický výcvik a chystá sa k návratu do vlasti.

Berlínsky denník Tagesspiegel uviedol, že Nemecko na teroristickú hrozbu upozornili minulý týždeň Spojené štáty. Útok podľa denníka pripravovali dvaja až štyria muži s väzbami na teroristickú sieť Al-Kajda. Atentát sa mal uskutočniť 22. novembra a Tagesspiegel za jeden z možných cieľov označil vianočné trhy, kde sa vždy stretáva veľké množstvo ľudí.

"Je to dôvod na obavy, ale nie sú dôvody na hystériu," zdôraznil de Maiziére. Ľudia by síce podľa neho mali zostávať ostražití, nie je však dôvod na to, aby nejako menili svoje životné návyky.

Minister vyhlásil, že bezpečnostné opatrenia budú prijaté po celej krajine. Ľudia podľa neho uvidia v dopravných uzloch a na iných verejných priestranstvách viac policajtov. Nevylúčil tiež, že budú zavedené osobné prehliadky podozrivých osôb na hraniciach schengenského priestoru, čo v nemeckom prípade znamená na medzinárodných letiskách. Väčšinu ďalších opatrení ale ľudia podľa neho nezaregistrujú.

Sprísnené bezpečnostné opatrenia platia odo dneška až do odvolania. Ich cieľom je podľa de Maiziéra jednak predísť útoku, jednak odradiť teroristov od jeho vykonania.

Varovanie pred teroristickou hrozbou už tento rok na jeseň zaznelo. V septembri sa objavili správy, že na výcvikových základniach islamských radikálov v Pakistane sa pripravujú skupinky teroristov na atentáty vo veľkých mestách Británie, Francúzska a Nemecka po vzore útokov v indickom Bombaji, ktoré si vyžiadali okolo 170 mŕtvych. De Maiziére ale vtedy tvrdil, že Nemecku zvýšené nebezpečenstvo nehrozí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu