Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V lietadle do Nemecka mali zaistiť predmet s rozbuškou

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WINDHOEK/BERLÍN - Namíbijská polícia v batožine určenej do lietadla spoločnosti Air Berlin na trase z Namíbie do Nemecka zaistila podozrivý predmet s rozbuškou. Informoval o tom dnes nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA).

Podľa úradu nie je zatiaľ jasné, či predmet mohol spôsobiť explóziu.

Podľa agentúry Reuters lietadlo mierilo z hlavného mesta Namíbie Windhoeku do Mníchova. Polícia predmet našla v stredu pri nakladaní lietadla.

Hovorkyňa spoločnosti Air Berlin Sabine Tellerová agentúre AP povedala, že v batožine sa nenašli žiadne výbušniny. Zároveň podľa nej nie je jasné, do akého lietadla bola batožina určená.

Agentúra DPA uviedla, že zásielka mala byť naložená do airbusu divízie LTU spoločnosti Air Berlin s 296 cestujúcimi. Pri röntgenovej kontrole namíbijské úrady v jednej batožine odhalili batérie, ktoré boli spojené káblom s rozbuškou a bežiacimi hodinami. Podľa hovorkyne leteckej spoločnosti bol stroj už naložený, keď podozrivú batožinu objavili v hale, kde predtým bola uložená batožina pasažierov letu Air Berlin. Lietadlo potom znova vyložili a batožiny znova zröntgenovali.

Stroj podľa AP odletel z Windhoeku s oneskorením a v Mníchove pristál dnes ráno so všetkými cestujúcimi. Tu podľa DPA batožinu ešte raz skontrolovali a policajti vypočuli cestujúcich. Podľa hovorcu BKA však polícia nezistila nič nové.

Podľa spravodajského serveru BBC nemecká polícia do Windhoeku vyšle odborníkov, ktorí majú batožinu ďalej preveriť.

Nemecké úrady v stredu oznámili, že majú informácie, podľa ktorých krajine hrozí teroristický útok naplánovaný na koniec novembra. S ohľadom na túto hrozbu od stredy Nemecko sprísnilo bezpečnostné opatrenia predovšetkým na letiskách a staniciach.

Podozrivé zásielky budia pozornosť medzinárodného spoločenstva najmä od konca októbra, kedy bol odhalený pokus poslať letecky dve nálože z Jemenu do Spojených štátov. Balíčky zachytili v Británii a v Spojených arabských emirátoch. K odoslaniu balíčkov sa 5. novembra prihlásila jemenská odnož teroristickej siete al-Kájda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu