Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Obete maďarského kalu budú protestovať za plné odškodné

Odstraňovanie škôd po ekologickej katastrofe
Odstraňovanie škôd po ekologickej katastrofe

BUDAPEŠŤ – Obyvatelia mestečka Devecser, ktoré bolo začiatkom októbra postihnuté unikajúcim červeným kalom, chcú v piatok na protest proti opatreniam vlády pri odškodňovaní zablokovať jazdný pruh štátnej cesty č. 8. Polícia zhromaždenie najskôr povolila, potom povolenie zrušila s odôvodnením, že v postihnutej oblasti platí stav ohrozenia.

Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság chcú Devecserania namiesto zmiernenia škôd náhradu škôd a trvajú tiež na jednoznačnom informovaní o zdravotných rizikách kalu.

Občiansku žiadosť na uskutočnenie zhromaždenia na ceste medzi Devecserom a Bakonydepesom polícia župy Veszprém odmietla s tým, že na území celej župy platí stav ohrozenia.

Organizátor občianskeho odporu v Devecseri Géza Csenki denníku povedal, že plánovanú demonštráciu uskutočnia - ak treba, tak aj za cenu občianskej neposlušnosti.

"Nemáme čo stratiť, červený kal nám zobral všetko. Zničili nám život, teraz spochybňujú ešte aj naše práva. Nenecháme to tak, aj keď budú do nás strieľať," dodal Csenki.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska v župe Veszprém, pri ktorej sa 4. októbra pretrhla hrádza odkaliska, si vyžiadala desať obetí a ďalších vyše 120 ľudí utrpelo zranenia. Približne 400 domov bolo zničených. Obrovské škody boli spôsobené najmä v obciach Kolontár a Devecser; zlikvidovaný bol celý ekosystém rieky Marcal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu