Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počet obetí toxického kalu v Maďarsku vzrástol na 10

Toxický kal v Maďarsku
Toxický kal v Maďarsku

BUDAPEŠŤ - Na desať mŕtvych vzrástla bilancia obetí ekologickej katastrofy v Maďarsku, pri ktorej sa pred mesiacom pretrhla odpadová nádrž hlinikárne. V györskej nemocnici na severozápade krajiny dnes podľahol ťažkým chemickým popáleninám 71-ročný muž.

750.000 kubických metrov uniknutého jedovatého kalu zranilo 150 ľudí, zničilo cez 350 domov a zamorilo oblasť o rozlohe asi 40 kilometrov štvorcových. Zásaditá nečistota, ktorá mala hodnotu pH ako lúh, úplne vyhubila život v rieke Marcala a jednom potoku. Než sa dostala do Dunaja, tak sa ju podarilo z veľkej časti zneutralizovať.

V troch zasiahnutých župách platí do konca roka stav núdze, ktorý záchranárom a vojakom umožňuje rýchlejšie odstraňovať následky havárie. Príčiny katastrofy sa vyšetrujú. Maďarský premiér Viktor Orbán aj ekológovia vyhlásili, že ide o ľudskú chybu. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody nádrž pri hlinikárni v západomaďarskej Ajke netesnila už niekoľko mesiacov.

Spoločnosť MAL, ktorá hlinikárne vlastní, bola daná pod štátnu kontrolu, kde zostane až dva roky. Právnici firmy s poškodenými rokujú o mimosúdnom vyrovnaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu