Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ekologickú katastrofu pri Ajke mohol spôsobiť posuv pôdy

Ekologická katastrofa si vyžiadala deväť obetí
Ekologická katastrofa si vyžiadala deväť obetí

BUDAPEŠŤ - Príčinou ekologickej katastrofy pri maďarskej Ajke začiatkom októbra mohol byť podľa predbežných expertíz posuv pôdy, píše dnes maďarský bulvárny denník Blikk. Denník má k dispozícii dokument, ktorý vypracovali experti na základe žiadosti hlinikárenskej spoločnosti Mal Zrt.

Hrádza odkaliska hlinikárne sa mohla pretrhnúť po tom, ako sa rôzne vrstvy pôdy posunuli. K posuvu prispela aj ochranná stena postavená okolo odkaliska číslo 10, ktoré vybudovali v období rokov 1990 a 1994. Účelom ochrannej steny bolo zadržať prípadný únik červeného kalu. Stena však podľa expertov sústredila dažďovú vodu pod stenu hrádze a podmytá pôda sa pohla, pričom strhla so sebou časť hrádze, ktorá poklesla.

Právny zástupca majiteľov Mal Zrt. Blikku zdôraznil, že sú potrebné ešte ďalšie vrty a analýzy. Výsledky terajšej expertízy sú podľa denníka v súlade s odbornou štúdiou vypracovanou v rokoch 1979-1980 Budapeštianskou technickou univerzitou tiež na žiadosť podniku. Štúdia upozornila na to, že práve v rohu skládky červeného kalu sa stretávajú dva druhy pôd odlišného zloženia a tieto sa vplyvom zrážok môžu pohnúť rôznym smerom.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska v župe Veszprém, pri ktorej sa 4. októbra pretrhla hrádza odkaliska, si vyžiadala deväť obetí a ďalších vyše 120 ľudí utrpelo zranenia. Mnoho obydlí bolo úplne zničených. Obrovské škody vznikli najmä v obciach Kolontár a Devecser, zlikvidovaný bol celý ekosystém rieky Marcal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu