Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ruský obchodník so zbraňami dorazil do USA

Viktor But
Viktor But

NEW YORK - Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý je prezývaný "obchodník so smrťou" a ktorého sa Thajsko rozhodlo vydať do Spojených štátov, dorazil do New Yorku. Oznámila to dnes agentúra AP.

But, považovaný za jedného z najväčších pašerákov zbraní na svete, má byť v USA súdený za sprisahanie s cieľom zabíjať Američanov a podporiť teroristov. Proti jeho vydaniu protestovalo Rusko a kauza by podľa AP mohla narušiť niektoré diplomatické vzťahy medzi USA a Ruskom. Moskva sa Buta v minulosti zastávala a požadovala jeho vydanie. Butov právnik vyjadril obavu, že sa budú americkí vyšetrovatelia snažiť dostať z obchodníka priznanie pod nátlakom.
    
Obchodník priletel na Stewardovu základňu neďaleko New Yorku v noci na dnešok. Potom ho previezli do väznice na Manhattane, kde si odpykávajú trest zločinecké celebrity, ako sú napríklad finančník Bernard Madoff alebo mafián John Gotti.
    
Štyridsaťtri ročný ruský obchodník, ktorý býval pilotom v niekdajšej sovietskej armáde, bol zatknutý v Bangkoku v marci 2008 po stretnutí s americkými agentmi, ktorým vraj chcel predať 700 rakiet typu zem-vzduch, tisíce pušiek, kvalitné vrtuľníky a lietadlá vybavené granátometmi a raketami. But je na čiernej listine Bezpečnostnej rady OSN a podľa Washingtonu dodával zbrane okrem iného povstalcom v Angole, Kolumbii i Sierra Leone. Je tiež obvinený, že používal flotilu nákladných lietadiel pre dopravu zbraní do Afriky, Južnej Ameriky a na Blízky východ. Rus však všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že úplne legálne prevádzkoval nákladnú leteckú dopravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu