Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Incidenty odstavili dve jadrové elektrárne v USA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Dva spolu nesúvisiace incidenty spôsobili v nedeľu prerušenie prevádzky jadrových elektrární v štátoch Vermont a New York, ktoré patria spoločnosti Entergy. Podľa úradov udalosti nepredstavovali žiadnu hrozbu pre obyvateľstvo.

Prvý incident sa stal okolo 18.39 h miestneho času (dnes 0.39 h SEČ) v jadrovej elektrárni Indian Point Energy Center v Buchanane, ležiacej 56 kilometrov severne od New Yorku. Dodáva asi 30 percent elektriny pre New York a okres Westchester. Podľa predstaviteľov elektrárne došlo k výbuchu a požiaru transformátora v Indian Point Unit 2, jednom z troch tlakovodných reaktorov, ktorý bol postavený v roku 1974 a má čistý výkon 1020 MW.

Transformátor je umiestnený vonku a nie v blízkosti jadrového reaktora. K elektrárni prišli aj hasiči, ale podľa svojho veliteľa nemuseli zasahovať. O nehode boli informované príslušné miesta vrátane Jadrovej regulačnej komisie. Tiež v nedeľu približne o 19.00 h miestneho času (dnes 1.00 h SEČ) musela byť pre únik rádioaktívnej vody odstavená jediná jadrová elektráreň v štáte Vermont - Vermont Yankee vo Vernone. Únik vody sa zistil v potrubnom systéme v turbínovej hale.

Elektráreň bolo treba odstaviť, pretože takáto porucha sa nedá odstrániť počas prevádzky. Odstávka elektrárne Vermont Yankee by mala trvať najmenej jeden deň, keďže vychladnutie tamojšieho 620 MW reaktora uvedeného do prevádzky v novembri 1972 trvá 13 hodín. Životnosť reaktora sa končí v marci 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu