Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Nemecku demonštrovali 10-tisíce proti jadrovým elektrárňam

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Desaťtisíce Nemcov demonštrovali v sobotu proti vládnemu plánu predĺžiť životnosť jadrových elektrární o ďalších vyše desať rokov. Demonštranti skandovali heslá namierené proti jadrovej energetike ale aj proti kabinetu kresťanskodemokratickej kancelárky Angely Merkelovej.

Tá chce presadiť predĺženie ich životnosti aj napriek pôvodne inému rozhodnutiu predchádzajúcej vlády.

Na akcii pri sídle nemeckej vlády a parlamentu organizovanej environmentálnymi hnutiami a podporovanej opozičnými ľavicovými stranami sa podľa organizátorov zišlo približne 100 000 demonštrantov. Pričom polícia tvrdí iba o približne polovičnom počte. Aktivistov zvážali špeciálne autobusy a vlaky z celého Nemecka.

Nové opatrenia Merkelovej kabinetu sa týkajú celkovo 17 jadrových elektrární. Vláda plánuje v najbližšom období predĺžiť životnosť siedmich starších zariadení a desiatich novších v priemere o 12 rokov. Kresťanskí demokrati plánovaný krok obhajujú so slovami, že chcú vytvoriť dodatočné preklenovacie obdobie pre prechod Nemecka na energiu z obnoviteľných zdrojov. Predchádzajúci plán, ktorý v roku 2000 schválili SPD a Zelení, ale určovali iný časový horizont odstavenia elektrární. Podľa neho sa mali všetky jadrové zariadenia v Nemecku odpojiť do roku 2021.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu