Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Krvavé nepokoje v Dubline si vyžiadali zranených

Polícia proti protestujúcim zasahuje aj obuškami
Polícia proti protestujúcim zasahuje aj obuškami

DUBLIN - Írska metropola sa v týchto dňoch potýka s obrovskou vlnou protestov, ktoré vyvolali nespokojní študenti. Pôvodne pokojná demonštrácia sa však neskôr zmenila na krviprelievanie, za ktorým pravdepodobne stoja miestne militantné skupiny.

Demonštráciu, ktorá sa spočiatku niesla v pokojnom duchu, zorganizovala Únia študentov Írska, aby tak dala najavo svoj nesúhlas s plánovaným zvyšovaním školného.

Protesty však vyústili do vlny násilia, pri ktorej sa viacero ľudí zranilo po tom, čo sa medzi demonštrantov zamiešala militantná skupina. Jej členovia začali po policajných silách zvaných Garda hádzať tehly, fľaše a vajcia a viacerí tak skončili s rozbitými nosmi a hlavami. Niekoľkých protestujúcich zatkla polícia po tom, ako sa im podarilo preniknúť do Finančného Úradu, ktorý slúži ako podporný orgán Ministerstvu financií.

Únia študentov sa od chaosu, ktorý v hlavnom meste panuje, dištancuje. "Organizácia je z deštruktívneho správania niektorých jedincov veľmi sklamaná," vyjadril sa k situácii prezident Únie Gary Redmond. "Podobné prejavy násilia odsudzujeme, sme za pokojné riešenie problémov a otvorenú diskusiu," dodal.

Opatrenie na zvýšenie školného je súčasťou rozsiahlych škrtov v štátnom rozpočte, ktoré sa vláda chystá urobiť nabudúci rok, aby tak znížila vysoký deficit.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu