Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Polícia prelomila blokádu rafinérie, traja zranení

Demonštranti v uliciach Paríža
Demonštranti v uliciach Paríža

PARÍŽ - Polícia dnes skoro ráno ukončila blokádu jednej z 12 francúzskych rafinérií, ktorých prevádzku ochromili zamestnanci štrajkujúci kvôli chystanej reforme dôchodkového systému. Ide o rafinériu Grandpuits, ktorá je kľúčová pre zásobovanie parížskej oblasti. Podľa odborov sa pri zrážkach s policajtmi traja štrajkujúci zranili.

"Je to bránenie v práve na štrajk a bude to znamenať elektrošok," povedal Charles Foulard, zástupca najväčšej odborovej ústredne CGT v koncerne Total, ktorému rafinéria patrí.

Kvôli celoštátnym štrajkom a protestom bol narušený chod krajiny, hlavne v dôsledku nedostatku pohonných hmôt. Iba štrajky v rafinériách už trvajú 11 dní.

Štátny minister Jean-Louis Borloo, ktorý má na starosti energetiku, dnes povedal, že "na suchu" je 20 až 21 percent čerpacích staníc v krajine, ale že situácia sa pozvoľna zlepšuje.

Vláda aj odbory dnes čakajú na možné hlasovanie o dôchodkovej reforme v Senáte. Jej návrh už predtým schválila dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie. Senátorom z radov menšinovej opozičnej ľavice sa zatiaľ darilo rokovanie zdržovať pomocou stoviek dodatkov, ale vláda vo štvrtok siahla k ústavnej kľučke, ktorá umožňuje debatu zastaviť.

Na pozadí pokračujúcich protestov vo štvrtok odbory vyzvali k ďalším celoštátnym štrajkom a demonštráciám. Niektoré odbory však dali najavo, že s protestmi asi prestanú po hlasovaní v Senáte. Poriadkové sily plánujú aj naďalej uvoľňovať aj blokované sklady pohonných hmôt, ako im to nariadil prezident Nicolas Sarkozy.

Minimálny vek pre odchod do dôchodku sa má zvýšiť zo súčasných 60 na 62 rokov a nárok na plnú penziu má vzniknúť až pri odchode do dôchodku v 67 rokoch namiesto doterajších 65 rokov.

Najnovší prieskum verejnej mienky ukázal, že štrajky a protesty podporuje 70 percent Francúzov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu