Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nezaplatenie školného je údajne najčastejším prehreškom študentov

Univerzita Komenského
Univerzita Komenského

BRATISLAVA - K najčastejším disciplinárnym priestupkom slovenských vysokoškolákov, pre ktoré možno previnilca vylúčiť aj zo štúdia, vraj patrí nezaplatenie školného. Väčšina študentov však po upozornení poplatok uhradí a zo školy nemusí odísť.

Vyplynulo to z ankety medzi predstaviteľmi vysokých škôl. K menej častým prehreškom patrí neúčasť na prednáškach či falšovanie známok v indexe. Viacerí zástupcovia vysokých škôl sa zhodli, že správanie vysokoškolákov sa zhoršilo.

"Najčastejšími príčinami disciplinárneho potrestania študenta v súčasnosti je neuhradenie školného v určených termínoch," zhodnotil prorektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo. Podobné skúsenosti majú aj na Technickej univerzite v Košiciach či na Univerzite Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. "Študenti stanovené školné spočiatku ignorovali, vymáhali sme ho aj disciplinárnym konaním," uviedla prorektorka UCM Dagmar Valentovičová. Poznamenala, že ak študent školné zaplatil, trest v podobe pokarhania či podmienečného vylúčenia zo školy anulovali.

Vysokoškoláci podľa viacerých oslovených odmietajú platiť za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia či súbežné štúdium. Táto neochota sa podpísala aj pod nárast disciplinárnych konaní voči študentom. Ich vyšší počet podľa Daňa súvisí aj s tým, že za prehrešok voči disciplíne sa po úprave vysokoškolského zákona považuje aj nezaplatenie školného. Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici preto podľa prorektorky Miloty Vetrákovej pribudlo definitívne vylúčených študentov.

Vetráková zároveň upozornila, že väčšina vysokoškolákov musí zo školy odísť preto, lebo sa im nepodarí získať dostatok kreditov. "Počty týchto prípadov prevyšujú rádovo stonásobne kategóriu disciplinárnych priestupkov," upozornil prorektor Technickej univerzity v Košiciach Pavel Raschman.

K ďalším disciplinárnym priestupkom patrí podľa zástupcov vysokých škôl neoprávnený zápis skúšky do indexu či falšovanie podpisu vyučujúceho. "V takých prípadoch konajú disciplinárne komisie fakúlt nekompromisne - riešia to vylúčením zo štúdia," dodal Raschman.

Viacerí oslovení prorektori sa zhodli, že správanie poslucháčov vysokých škôl sa zhoršilo. "Narastá miera drzosti študentov, ktorým stále viac chýba sebareflexia. Rešpekt voči autoritám sa trvalo znižuje, objavili sa aj vyhrážky pedagógom v prípade neúspešnej skúšky," upozornil Raschman. Problémy registrujú aj na Žilinskej univerzite, kde podľa prorektora Michala Pokorného pribúda hrubosť vo vyjadrovaní či nerešpektovanie autorít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu