Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Polícia zabránila obetiam zneužívania vstúpiť do Vatikánu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Polovojenská jednotka talianskej polície zablokovala v nedeľu bulvár smerujúci do Vatikánu, aby zabránila asi 100 obetiam sexuálneho zneužívania vpochodovať na Námestie svätého Petra. Neskôr však dvom z nich povolila vstúpiť na pôdu Vatikánu, aby na prahu Svätej stolice nechali listy od zneužívaných.

Dvoch aktivistov, medzi ktorými bol aj jeden z organizátorov pochodu Gary Bergeron z amerického Bostonu, sprevádzala polícia, keď ku kraju námestia priniesli veľké horiace sviece. Potom ich však museli zahasiť a ochranka Vatikánu ich odprevadila ku hlavnému schodisku smerujúcemu k bronzovej bráne Apoštolského paláca.

Následne na schodisko položili zapečatené listy a po preverení ich pasov v sprievode ochranky prešli k obelisku v strede námestia, kde nechali 12 kameňov. Tie majú naznačiť symbolickú cestu pre zneužívaných, aby vedeli, že vo svojom trápení nie sú sami. Bergeron sa neskôr stretol s hovorcom Vatikánu Federicom Lombardim.

Akciu, ktorou sa organizátori snažili ukázať obetiam sexuálneho zneužívania po celom svete, že nie sú sami, pripravili Bergeron a ďalší Bostončan Bernie McDaid, ktorých v šiestej triede zneužíval ten istý kňaz. Bergeron Lombardimu ešte na začiatku demonštrácie povedal, že obete zneužívania "čakali celý život na to, aby mohli vstať a prehovoriť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu