Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zverejnili dokumenty o sexuálnom zneužívaní kňazmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN DIEGO - Právnici 144 ľudí, ktorí tvrdia, že sa stali obeťami sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych kňazov v kalifornskej diecéze San Diego, začali v nedeľu na internete zverejňovať tisíce strán doteraz neverejných interných cirkevných dokumentov vrátane lekárskych záznamov a korešpondencie medzi kňazmi a ich nadriadenými.

Oznámila to agentúra AP. Sudca vrchného súdu v San Diegu v piatok po niekoľkoročnom právnom spore s diecézou rozhodol, že okolo 10.000 strán interných dokumentov môže byť sprístupnených verejnosti. Záznamy pochádzajú z osobných spisov 48 kňazov, ktorí boli buď vierohodne obvinení alebo odsúdení za sexuálne zneužívanie, alebo ich meno sa objavilo v civilnom súdnom konaní.

Všetkých 144 žalobcov dostalo od diecézy už v roku 2007 odškodné takmer 200 miliónov dolárov s tým, že nezávislý sudca preskúma neverejné personálne záznamy kňazov a rozhodne, čo sa môže zverejniť. Podľa právnikov obetí dokumenty okrem iného ukazujú, že diecéza vedela o neprístojnom konaní niektorých kňazov a presúvala ich z farnosti do farnosti alebo do zámoria.

Do niektorých prípadov bol zapletený aj Vatikán. Vyjadrenie hovorkyne diecézy Donny Dalyovej k zverejneniu záznamov sa agentúre AP v nedeľu nepodarilo získať. Právnici obetí chcú vyvíjať tlak na uvoľnenie ešte ďalších dokumentov. "Je to veľké víťazstvo a historický okamih pre obete, ale je asi 20.000 ďalších dokumentov - 20 percent toho, na čo sa môžme pozrieť dnes, ktoré dúfame, že tiež uvidíme," povedal právnik Irwin Zalkin, ktorého citoval portál signonsandiego.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu