Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež cíti hlbokú bolesť nad dopadmi pedofílie kňazov

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. dnes vyhlásil, že pociťuje hlbokú bolesť a hlbokú ľútosť nad deštrukciami, ktoré spôsobila pedofília kňazstvu. Zároveň znovu jasne potvrdil, že je pre celibát kňazov.

"Nedávno sme museli s ťažkým zármutkom konštatovať, že kňazi znesvätili svoje poslanie sexuálnym zneužívaním detí a mladistvých," uviedol Benedikt XVI. v liste seminaristom. "Namiesto toho, aby viedli ľudí k skvelej ľudskosti a boli im príkladom, spôsobili svojím zneužívaním deštrukcie, nad ktorými pociťujeme hlbokú bolesť a hlbokú ľútosť," dodal pápež.

Pápež zároveň znovu obhajoval nevyhnutnosť celibátu pre mužov cirkvi. Uviedol, že niektorí si môžu v súvislosti s týmto zneužívaním klásť otázku, či je cesta celibátu rozumná. Zdôraznil ale, že zneužívanie, ktoré je potrebné úplne odsúdiť, nemôže zdiskreditovať kňazské poslanie, ktoré zostáva veľké a čisté.

Ako príklad uviedol kňazov, ktorí sú naplnení vierou a dokazujú svojím životom v celibáte, že možno dospieť k autentickému, čistému a skvelému človečenstvu. Pedofilné škandály by podľa neho mali viesť kandidátov na kňazstvo, aby boli pozornejší a bdelejší a aby starostlivo zvažovali svoje poslanie.

Od minuloročného zverejnenia správy o stovkách prípadov sexuálneho zneužívania detí v Írsku, keď previnilých kňazov kryla cirkevná hierarchia, bojuje Benedikt XVI. s najťažšou krízou katolíckej cirkvi posledných rokov. Škandály s pedofíliou kňazov zasiahli aj jeho rodné Nemecko, Belgicko či Spojené štáty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu