Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zneužívali ho v cirkevnom internáte, žiada 700-tisícové odškodné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Šesťdesiatročný Rakúšan, ktorého v detstve sexuálne zneužívali v cirkevnom internáte, kvôli tomu žiada po rakúskom štáte odškodné asi 687 000 eur. Podľa neho štát na katolíckom výchovnom zariadení nedozeral, a tak ho ako chlapca pred zneužívaním neochránil. Ak by muž so svojím požiadavkou neuspel, hrozí republike žalobou. Informovali o tom rakúske médiá.

Muž bol v 60. rokoch v katolíckom rádovom internáte v Grazi. Uviedol, že ho vtedy ako dvanásťročného sexuálne zneužíval tamojší prefekt. Aj keď je čin právne premlčaný, podľa advokátky Very Weldovej by obeť mala mať nárok na odškodnenie. Právnička povedala, že zodpovednosť štátu vyplýva z konkordátu, teda zmluvy medzi Vatikánom a Rakúskom.

"Cirkev má vďaka tejto medzinárodnej právnej dohody medzi Svätou stolicou a rakúskym štátom osobitné postavenie a početné privilégia. A keď nie je zodpovedná samotná cirkev, musí zodpovednosť prevziať zmluvný partner. Veď štát predsa podpísal zmluvu na veky vekov," uviedla Weldová. Podľa nej štát v prípade jej mandanta neplnil svoju povinnosť dohľadu a ochrany.

Podľa právničky muž po zneužívaní utrpel vážnu psychickú ujmu. Pokúsil sa aj o samovraždu. Terapia ho stála už 105 000 eur. Kvôli problémom údajne nedokončil štúdium na technickej univerzite a rozpadlo sa mu aj manželstvo.

Rakúšan žiada podľa denníka Der Standard po alpskej republike odškodné presne 686 875,49 eur. Weldová považuje túto sumu za primeranú. Okrem výdavkov za terapiu sumu tvorí aj "ušlý zárobok", ktorý by muž mohol mať, keby doštudoval a urobil kariéru.

Rakúsky štát zastupuje finančná prokuratúra, ktorej predstavitelia potvrdili, že žiadosť o odškodnenie dostali. K prípadu sa ale zatiaľ nechceli vyjadrovať.

Škandál okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi duchovnými v Rakúsku prepukol začiatkom marca. Vtedy sa opát salzburského kláštora priznal k tomu, že pred 40 rokmi zneužil chlapca. Od tej doby sa prihlásili stovky obetí, ktoré obťažovali alebo týrali duchovní. Podobné aféry zmietajú aj cirkvi v Nemecku či Írsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu