Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodiny zo severu a juhu Kórey sa po 60 rokoch opäť stretli

ilustračné foto
ilustračné foto

SOUL - Konvoj autobusov prevážajúci 435 Juhokórejčanov v sobotu prekročil ostro strážené hranice Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), aby sa po desaťročia rozdelené rodiny žijúce na oboch stranách barikády mohli opäť stretnúť.

Udalosť sa aj napriek predošlej menšej prestrelke medzi severo a juhokórejskými príslušníkmi pohraničnej stráže zaobišla bez incidentov.

Rodiny sa po asi šiestich desaťročiach stretli v meste Kumkang na juhovýchode KĽDR. Na rovnakom mieste by sa malo v stredu s 200 príslušníkmi severokórejských rodín zísť aj ďalších asi 100 Juhokórejčanov.

Emóciami nabitá udalosť bola prvá svojho druhu od septembra minulého roka. Odohrala sa napriek napätiu medzi Soulom a Pchjongjangom, ktoré sa ešte v máji zvýšilo po tom, ako Južná Kórea obvinila KĽDR z potopenia svojej lode. Pri incidente vtedy zahynulo 46 juhokórejských námorníkov.

Pre desiatky tisíc rodín neexistovala celé desaťročia priama komunikácia, možnosť telefonovať či komunikovať prostredníctvom internetu s ľuďmi z opačnej strany hraníc. Zjednocovací program sa začal v roku 2000 na historickom summite Soulu a Pchjongjangu. Odvtedy úrady zrealizovali 16 osobných stretnutí a 7 z nich sprostredkovali cez video prenos. Približne 600 tisíc Juhokórejčanov má rodinu v susednej krajine. Mnohí ani nevedia, či žijú a či vôbec prežili brutálnu vojnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu