Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladý študent zahynul po útoku žraloka

Armáda zatvorila uvedenú pláž a priľahlé pláže Wall a Minuteman.
Armáda zatvorila uvedenú pláž a priľahlé pláže Wall a Minuteman.

LOS ANGELES - Žralok zaútočil v piatok na vysokoškolského študenta, ktorý sa vozil na doske na vlnách pri pobreží Kalifornie neďaleko Santa Barbary. Spôsobil mu vážne zranenia, ktorým mládenec podľahol.

Oznámila to kancelária šerifa v Santa Barbare. Lucas Ransom (19) jazdil na vlnách na doske spolu s priateľom asi sto metrov od pláže Surf Beach, ktorá je majetkom Vandenbergovej vojenskej leteckej základne, je však otvorená pre verejnosť.

Žralok dlhý údajne štyri až šesť metrov ho zrazu stiahol pod vodu. Jeho priateľ a ďalší návštevníci pláže ho rýchlo dostali na breh, ale študent Kalifornskej univerzity v Santa Barbare krátko nato svojim zraneniam podľahol.

K incidentu došlo v piatok okolo 9. hodiny ráno. Armáda následne zatvorila uvedenú pláž a priľahlé pláže Wall a Minuteman najmenej na celý víkend. Od 20. rokov 20. storočia došlo v Kalifornii k takmer stovke útokov žralokov, z toho tucet bol smrteľný.

Na pláži Surf Beach žralok naposledy zaútočil v roku 2008, vtedy odhryzol veľký kus z dosky surfára, ktorého našťastie minul. V tom istom roku zomrel po útoku žraloka neďaleko pláže v okrese San Diego 66-ročný atlét David Martin, ktorému veľký biely žralok zahryzol do nôh. Muž vykrvácal V roku 2003 zabil veľký biely žralok ženu na pláži Avila Beach, 50 km severne od Vandenbergovej základne.

Smrťou muža sa skončil aj útok veľkého bieleho žraloka v roku 2004, tentoraz na pláži okresu Mendocino.

Úrady tento rok niekoľkokrát varovali obyvateľstvo pred veľkým bielym žralokom pri pobreží Kalifornie. Mladé žraloky jedia ryby, raje a ďalšie morské živočíchy a dospelé žraloky aj tulene a uškatce. Ministerstvo rybolovu uviedlo, že žraloky si niekedy pomýlia ľudí s tuleňmi či uškatcami, keď plavci majú na sebe mokrý odev a plutvy alebo ležia na doske.

Plavci sa vozia na doskách na vlnách poležiačky, zatiaľ čo surfári na surfových doskách stoja. Najčastejšími obeťami žralokov bývajú práve surfujúci sa ľudia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu