Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V bruchu žraloka našli časti tela, možno ide o výletníka

ilustračné foto
ilustračné foto

NASSAU - V útrobách žraloka tigrieho, ktorého začiatkom septembra ulovili pri bahamskom ostrove New Providence, našli pozostatky človeka. Podľa informácie agentúry AP ide možno o výletníka, ktorý je od konca augusta nezvestný.

Odborníci už preskúmali odtlačky prstov, ale čakajú ešte na testy DNA na určenie, či ide skutočne o Judsona Newtona. Ten si 29. augusta vyšiel s priateľmi na člne pri pláži Jaws. Keď sa plavidlo pokazilo, Newton ešte s ďalším mužom skočili do vody, aby doplávali na breh a zavolali pomoc. Medzitým na volanie zvyšnej trojice reagovali záchranári. Následné pátranie po stratených mužoch bolo bezvýsledné.

O necelý týždeň neskôr miestny podnikateľ ulovil pri hĺbkovom potápaní viac ako 3,5-metrového žraloka tigrieho. Keď ho vytiahli z vody, z jeho tlamy vyliezla noha.

Úrady žraloka otvorili a v jeho útrobách našli ešte druhú nohu, dve odtrhnuté ruky a zmrzačený trup. Iróniou osudu práve na pláži Jaws v roku 1987 natáčali časť filmu Čeľuste IV: Pomsta. Na ostrove leží i bahamská metropola Nassau.

Žralok tigrí je považovaný za druhý najnebezpečnejší druh týchto drsnokožcov, hneď za žralokom bielym. Hoci iba 32 kilometrov od pobrežia sa nachádza miesto s celosvetovo najvyšším výskytom žralokov tigrích, tu boli štatisticky zaznamenané len štyri útoky.

Žralok tigrí (Galeocerdo cuvieri) je označovaný za hyenu morí alebo tiež smetiak - v potrave skutočne nie je vyberavý a často mu v žalúdku končia aj absolútne nevhodné predmety pre výživu - napríklad aj výstroj potápačov i s bombou. Zvyčajne dorastá do dĺžky okolo šiestich metrov, bol ale zaznamenaný aj 9-metrový jedinec .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu