Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odporcovia skládky v Neapole podpaľovali smetiarske autá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEAPOL - Demonštranti v Neapole podpaľovali dnes smetiarske vozidlá a najmenej jedno ďalšie auto pri najnovších zrážkach s políciou kvôli otvoreniu novej skládky, ktorá by mala vyriešiť chronické problémy s odpadom v tomto severotalianskom meste.

Polícia informovala, že podpálených bolo päť smetiarskych vozidiel, ktoré chceli vyhodiť smeti na skládku v obci Terzigno na okraji Neapola na úpätí sopky Vezuv. Televízia Sky Italia uviedla, že jeden policajt utrpel poranenie tváre pri zrážke s protestujúcimi. Podpálené bolo i jedno policajné auto, v ktorom sa nikto nenachádzal.

Plány na otvorenie novej skládky odštartovali v posledných týždňoch vlnu protestov. Neapolčania sa obávajú nepríjemného zápachu a možných zdravotných rizík spojených s ukladaním toxického odpadu. Problémy s neefektívnym zberom odpadu, v ktorom je zainteresovaná aj miestna mafia, už dlhé roky znepríjemňujú život obyvateľom tohto tretieho najväčšieho mesta Talianska.

Starostka Neapola Rosa Russová Iervolinová požiadala o pomoc pri riešení súčasnej krízy vládu premiéra Silvia Berlusconiho. Ešte horšia situácia bola v roku 2008, keď sa na neapolských uliciach kopili haldy odpadu, Berlusconi vtedy vyhlásil v meste stav prírodnej katastrofy, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu