Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

V Marseille blokujú letisko, už štvrtina púmp nemá benzín!

Štrajkujúci v Marseille
Štrajkujúci v Marseille

PARÍŽ - Protesty proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku pokračujú, dnes zablokovali letisko v Marseille a naďalej sú paralyzované všetky rafinérie. Štrajkujú niektoré sklady pohonných hmôt a už viac než štvrtina čerpacích staníc nie je zásobovaná.

V Marseille na juhovýchode krajiny zablokovalo nadránom prístup k letisku asi 500 štrajkujúcich zamestnancov ropných rafinérií, prístavných robotníkov aj zamestnancov letiska a pošty. "Žiadny automobil sa nedostane na letiskové parkovisko," vyhlásil Mehdi Rachid z odborovej centrály CGT. Letisko zabezpečuje domáce aj medzinárodné spoje.

Ochromených je všetkých 12 rafinérií v krajine, zablokovaný je najväčší francúzsky ropný terminál v Marseille. Na marseillskom kotvisku už podľa agentúry Reuters čaká 51 cisternových lodí. Štrajky naďalej čiastočne narušujú aj železničnú a leteckú dopravu.

Minister vnútra Brice Hortefeux dnes povedal, že stále štrajkuje 14 z 219 skladov pohonných hmôt, ale že skutočným problémom je zásobovanie čerpacích staníc. Už viac ako štvrtina z nich nie je zásobovaná vôbec a niektoré zostávajúce len čiastočne. Minister ale ubezpečil, že v skladoch sú zásoby na niekoľko týždňov, vylúčil tak hrozbu nedostatku pohonných hmôt v krátkodobej perspektíve. Potvrdil potom, že poriadkové sily budú ďalej uvoľňovať zablokované sklady, ako im to v stredu nariadil prezident Nicolas Sarkozy.

Dnes popoludní sa majú zísť predstavitelia odborov, aby rozhodli o ďalšom postupe. Šéf najväčšej odborovej ústredne CGT (Všeobecná konfederácia práce) Bernard Thibault však už dnes povedal, že vzhľadom na neústupnosť vlády "nie je žiadny dôvod protesty zastaviť" a že "je potrebné pokračovať v čo najmasovejších akciách".

Na druhej strane minister práce Eric Woerth vyhlasuje, že "nie je dôvod zastavovať debatu" o reforme v Senáte, ktorý jej má dať definitívne zelenú - poslanci ju už schválili. O zastavenie alebo aspoň spomalenie schvaľovacieho procesu usiluje opozícia. Reforma predpokladá predovšetkým zvýšenie dôchodkového veku o dva roky a predĺženie doby prispievania do dôchodkovej pokladnice. Sarkozy a jeho vláda tvrdia, že je to nevyhnutné, ak sa nemá dôchodkový systém zrútiť. Sarkozy považuje dôchodkovú reformu za kľúčovú súčasť reformného programu, s ktorým v roku 2007 nastupoval do funkcie. Protesty proti nej sú pre neho zatiaľ najväčšou výzvou.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu