Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladíkovi za krádež sladkostí odseknú ruku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Iránec (21) bol odsúdený k amputácii ruky za vylúpenie obchodu so sladkosťami. Okrem toho strávi rok vo väzení a bude musieť uhradiť spôsobenú škodu. S odvolaním na miestne médiá o tom informovala agentúra AP.

Podľa islamského práva šaría, ktorým sa riadi iránska justícia, majú byť odseknutím ruky trestaní ľudia, ktorí sa opakovane dopúšťajú krádeží. Podľa AP iránska justícia takýto trest vynáša s cieľom odstrašiť ľudí od kriminality.

OSN a aktivisti z organizácií na obranu ľudských práv v minulosti Irán kvôli amputáciám kritizovali. Tiež niektorí Iránci vynášanie trestov ako odseknutie končatín, bičovanie alebo verejná poprava kritizujú. Podľa nich sa tým poškodzuje medzinárodné vnímanie krajiny i islamu.

Nedávno sa iránsky súdny systém ocitol pod paľbou medzinárodnej kritiky kvôli prípadu Sakiny Aštíaníovej. Tá bola za neveru a spoluúčasť na vražde manžela odsúdená na ukameňovanie. Iránska justícia ale po vlne kritiky zmenila kameňovanie, ktoré sa dáva za neveru, na popravu obesenia, ktorým sa v Iráne trestá vražda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu