Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

IS prisúdil žene potupný trest: Na VIDEU pred ukameňovaním prosila o milosť!

Islamisti zverejnili prvé video s ukameňovaním podľa práva šaría Zobraziť galériu (2)
Islamisti zverejnili prvé video s ukameňovaním podľa práva šaría (Zdroj: Youtube, LiveLeak)

DAMASK - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila video, ktoré ukazuje údajné kameňovanie sýrskej ženy. Záznam na internete šíria aktivisti bojujúci za dodržiavanie ľudských práv v Sýrii.

Nezávislým expertom sa pravosť videa zatiaľ nepodarilo overiť. Na zázname je zachytená zviazaná žena, ktorú kameňuje niekoľko zahalených mužov a jeden starší človek, údajne jej otec. Podľa jedného z mužov, ktorý sa na zázname prihovára, žena musí zomrieť kvôli nevere. Tá je v islamskom práve šaría trestaná smrťou a to aj napriek tomu, že dnešná kodifikovaná podoba Koránu verš, ktorý to predtým prikazoval, už neobsahuje.

IS prisúdil žene potupný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube, LiveLeak)

Žena na videu niekoľkokrát prosí svojho údajného otca, aby jej odpustil. Ten to najprv odmieta, potom ale na naliehanie islamistov jej posledné želanie splní. Údajné kameňovanie potom prebieha za stmievania. Z videa nie je jasné, či žena skutočne zomrela.

Podľa sýrskych aktivistov z exilovej organizácie SOHR je to vôbec prvýkrát, keď islamisti použili kameňovanie ako odstrašujúci trest pre údajne neverné ženy v západnej Sýrii. Video totiž vraj vzniklo v provincii Hama. Z júla sú známe prinajmenšom dva prípady kameňovania vo východosýrskej provincii Rakka. Tentoraz džihádisti prvýkrát drakonický trest nafilmovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu