Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

U muža so slovenským pôvodom našli rádioaktívny urán!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BĚLÁ NAD SVITAVOU - Jadrový materiál našla v piatok polícia v dome na východe Čiech. Muž (45), ktorého z jeho prechovávania obvinili, je nemecko-slovenského pôvodu. Špeciálne jednotky uskutočnili okamžite raziu aj v jeho nemeckom byte, našli časti výbušnín a automatických zbraní!

Objekt v Pardubickom kraji, kde sa jadrový materiál nachádza, polícia od piatka nepretržite stráži. Ide o chemické zlúčeniny z takzvaného ochudobneného uránu, ktorý sa v miniatúrnych množstvách používa pri chemických analýzach v laboratóriách.

Ďalšie podrobnosti polícia odmieta oznámiť, hoci už má prvé rozbory látok. Podľa prokuratúry tam prechovával rádioaktívny urán 238 a 235.

Podľa zástupcu vedúceho nemeckej prokuratúry Hansa-Petra Gandnera je muž nemecko-slovenského pôvodu a narodil sa v Prahe. V Česku žil u svojej matky (81). Podľa Gandnera absolvoval pyrotechnické školenia. Dôkazy o jeho napojení na krajne pravicovú scénu polícia nenašla.

Tamojšie úrady ho vyšetrujú pre podozrenie z porušenia zákona o kontrole vojnových zbraní a zákona o výbušninách. Na jeho stopu ich priviedli informácie od českých kolegov.

Podľa serveru denníka Rhein-Zeitung sa sobotňajšej razie v jeho nemeckom byte zúčastnilo až 50 príslušníkov špeciálnych policajných jednotiek, 25 profesionálnych a 200 dobrovoľných hasičov. "Celý zhruba 60 metrov štvorcových veľký byt, pivnica a povala boli plné odpadkov," uviedol hovorca polície Helmut Zirfas. "Každý jednotlivý kus musel byť z bytu na prvom poschodí vynesený a v pristavených stanoch a kontajneroch preskúmaný," povedal.

Kvôli prehliadke bytu bolo podľa denníka celé okolie uzavreté a susedia museli dočasne opustiť svoje domovy. Vyšetrovaného vraj príliš nepoznali. "Maximálne sme sa pozdravili," povedal jeden zo susedov.

V Česku je muž obvinený z trestných činov nedovoleného ozbrojovania a nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov a špeciálneho štiepneho materiálu. Za to mu hrozí päť rokov vo väzení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu