Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajta, ktorý zastrelil chlapca, odsúdili na doživotie

Alexis Grigoropulos
Alexis Grigoropulos

ATÉNY - Na trest doživotného väzenia za vraždu dnes v gréckom meste Amfisse odsúdili policajta (38), ktorý v decembri 2008 zastrelil pätnásťročného školáka počas pouličných nepokojov v centre Atén. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne zdroje. Mladíkova smrť a jej prvé výročie vyvolali v Grécku vlnu nevídaného pouličného násilia.

Súd nepriznal obvinenému policajtovi Epaminondasovi Korkoneasovi žiadne poľahčujúce okolnosti. Druhého policajta, Vasiliosa Saraliotisa (32), ktorý bol pri zásahu prítomný, odsúdili za spoluvinu na desať rokov väzenia. Očakáva sa, že sa obaja odsúdení proti rozsudku odvolajú.

Zastrelený chlapec Alexis Grigoropulos patril k skupine tridsiatky mladých ľudí, ktorí 6. decembra 2008 hádzali kamene a rôzne predmety na policajné auto, ktoré hliadkovalo v aténskej štvrti Exarchia, kde sú podobné útoky na policajtov veľmi časté. Dvaja policajti, ktorí boli vo vozidle, vystúpili a jeden z nich podľa vyjadrenia súdu neposlúchol pokyn centrály, aby nechal svoju zbraň v pokojovej pozícii a dvakrát vystrelil smerom k mládeži. Jedna z guliek chlapca smrteľne zasiahla.

Incident sa pre mnohých stal príležitosťou na vyjadrenie nespokojnosti so stavom gréckej spoločnosti a vyvolal značné pouličné násilie.

Úrady pre súdne konanie zvolili z bezpečnostných dôvodov malé mesto Amfisse, ležiace asi 200 kilometrov západne od Atén, pretože sa obávali akcií anarchistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu