Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vydával Playboy, poslali ho na dva roky do väzenia

Erwin Arnada (vpravo) so svojím právnikom Zobraziť galériu (2)
Erwin Arnada (vpravo) so svojím právnikom

JAKARTA - Bývalý vydavateľ indonézskej verzie pánskeho časopisu Playboy nastúpil na dvojročný trest za údajné previnenie proti mravnosti. Novinárom to dnes oznámil jeho právnik.

Podľa agentúry Reuters prípad Erwina Arnadu poukazuje na rastúci vplyv moslimských fundamentalistov v Indonézii, kde sa väčšina obyvateľov prikláňa skôr k umiernenejšiu verziu islamu.

Arnada začal indonézsku verziu časopisu vydávať v apríli 2006. Vyšlo iba niekoľko čísiel s fotografiami sporo odetých žien, ktoré nikdy neboli úplne vyzlečené. Proti časopisu ale od začiatku protestovali konzervatívny islamisti, ktorých priaznivci tiež napadli kancelárie vydavateľstva v Jakarte.

Súd pôvodne Arnada zbavil obvinenia s odôvodnením, že časopis nemožno klasifikovať ako pornografický. Rozhodnutie bolo ale tento rok v auguste zrušené vrchným súdom. Indonézske úrady informovali, že Arnada bol dnes zadržaný na Bali a dopravený letecky do Jakarty. Arnadov právnik povedal, že jeho klient musí rešpektovať rozhodnutie súdu, plánuje ale budúci týždeň podať žiadosť o preskúmanie prípadu.

Indonézia je síce sekulárny štát, ale z jej zhruba 240 miliónov obyvateľov takmer 90 percent vyznáva islam. Väčšina z nich je umiernená, avšak fundamentalisti, ktorí hľadajú inšpiráciu v niektorých blízkovýchodných krajinách, sa snažia presadiť striktné uplatňovanie islamského práva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu