Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sever Talianska zasiahli výdatné dažde, traja mŕtvi

Zaplavené Benátky
Zaplavené Benátky

RÍM - Výdatné dažde na severe a v centrálnej časti Talianska si vyžiadali tri ľudské životy. V oblasti Florencie zahynuli tri Číňanky, ktoré v aute uväznila voda v podjazde.

Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Komplikovaná je situácia v oblasti Florencie a Janova. Hasiči tu museli mnohokrát zasahovať a pod vodou je množstvo ulíc a domov. Stúpla aj hladina vody v Benátkach.

Už v pondelok zasiahli záplavy región Ligúria, kde rozvodnená rieka strhla matku s trojročným dieťaťom. Oboch sa našťastie podarilo zachrániť. V súčasnosti je najviac postihnutá oblasť mesta Varazzo na severovýchode, kde mnohí ľudia museli opustiť domovy. Jeden dom sa tu zrútil. Narušená je cestná aj železničná doprava a školy boli uzavreté.

Taliansko sa obáva, aby nenastala katastrofálna situácia, pretože v minulosti si už niekoľkokrát predovšetkým jesenné záplavy v krajine vyžiadali veľa obetí. V novembri 1994 záplavy na severozápade krajiny v Piemonte a Ligure usmrtili 64 ľudí. Voda vtedy zaplavila 41.000 kilometrov štvorcových a spôsobila značné materiálne škody.

V Benátkach sa dnes ráno obyvatelia brodili vo vode, pretože úroveň lagúny stúpla na 107 centimetrov nad bežnú hladinu mora. Úrady ako zvyčajne rozmiestnili drevené mostíky, ktoré umožnili Benátčanom a turistom pohybovať sa po meste. Takzvaná aqua alta, teda vysoká voda, dosiahla vrchol v 10:00 SELČ a zase by postupne mala klesať.

Záplavy sa v Benátkach objavujú často. Rekordnú povodeň podľa záznamov mesto zažilo 4. novembra 1966, kedy "acqua alta" dosiahla 1,94 metra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu