Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výbuch v bytovke vyrazil okná z rámov, dvoch zranil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KARVINÁ - Dvaja ľudia sa dnes dopoludnia zranili pri výbuchu v Karvinej-Raji. Zemný plyn vybuchol v jednom z bytov domu na Školskej ulici. Poškodil ďalšie dva susedné byty, ktoré tiež nie sú obývateľné. Polícia evakuovala 14 ľudí z okolitých bytov v danom vchode. Výbuch spôsobil škodu za zhruba štyri milióny korún (vyše 163,5 tisíc eur). Povedali to zástupcovia polície, hasičov i záchranárov.

Výbuch nastal pred 11:00 v ešte neobývanom byte na poslednom poschodí trojposchodového domu. "Vyrazil nielen sklenené výplne okien v byte, ale miestami aj celé plastové okná z rámov tak, že odletel až 15 metrov ďaleko," povedal veliteľ smeny mestskej polície v Karvinej Jaroslav Novotný.

Jedného muža s vážnejšími popáleninami odviezli záchranári na popáleninové centrum do ostravskej fakultnej nemocnice. Hovorkyňa karvinskej polície Zlatuše Viačková potvrdila, že išlo o nájomcu bytu, v ktorom plyn vybuchol. Ľahko zranenú ženu ošetrili na mieste. "Pôvodne sme mali hlásené štyroch zranených, nakoniec boli len dvaja," povedal hovorca moravskosliezskych záchranárov Lukáš Humpl.

Polícia evakuovala ľudí z okolitých bytov v danom vchode, hlavným dôvodom je hrozba narušenej statiky domu. Všetky tri byty v najvyššom poschodí sú podľa statika neobývateľné. "Ostatné byty v nižších poschodiach ešte prezerá. Ich obyvatelia sa tam snáď budú môcť neskôr vrátiť," povedala Viačková.

Ľudia môžu využiť aj náhradné ubytovanie v jednom z karvinských hotelov, ktoré im zabezpečilo mesto. Podľa hovorkyne karvínskeho magistrátu Šárky Swiderovej sa z ôsmich evakuovaných rodín nasťahujú do hotela len štyria ľudia, ktorí žili priamo v susedstve bytu, kde vybuchlo. "Muž sa do bytu práve sťahoval. Keď vošiel dnu so sťahovákmi, rozsvietil a došlo k výbuchu," opísala Swiderová s tým, že dom patrí spoločenstvu vlastníkov.

Polícii a hasičom sa ešte nepodarilo stanoviť presnú príčinu explózie. "Z prvej ohliadky nie je vôbec jasné, ako k tomu došlo. Zrejme budeme musieť prizvať znalca," dodala hovorkyňa. Zrejmé však je, že sa v byte nenašiel žiadny predmet prinesený zvonka, ktorý by mohol výbuch spôsobiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu