Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Separatistická ETA chce vyhlásiť trvalé prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) chce v rámci vyriešenia dlhoročného konfliktu v tomto severošpanielskom regióne s centrálnou vládou vyhlásiť trvalé prímerie.

Vyplýva to z vyhlásenia dvoch členov tejto separatistickej organizácie, ktoré dnes zverejnil baskický denník Gara. Reakcia Madridu zatiaľ podľa agentúry Reuters nie je známa, v minulosti však vláda zopakovala, že jediné vyhlásenie ETA, ktoré vzbudí záujem, bude vyhlásenie o rozpustení organizácie.

Dvaja maskovaní príslušníci ETA v rozhovore uviedli, že ozbrojené krídlo organizácie je pripravené dodržať podmienky takzvanej bruselskej deklarácie, ktorú v marci dohodla sprostredkovateľská skupina, v ktorej boli okrem iného štyria nositelia Nobelovej ceny za mier.

"ETA je ochotná urobiť tento krok a tiež zájsť ďalej, ak sa pre takýto posun urobia podmienky," vyhlásili separatisti. Dvojica v rozhovore podľa Reuters však upresnila, že ETA si vyhradzuje právo brániť sa, ak k tomu bude prinútená, a tiež si chce ponechať zásoby zbraní.

Vyjednávači zo všetkých politických a sociálnych skupín by teraz mali podľa ETA vypracovať cestovnú mapu, ktorá povedie k uznaniu baskického štátu. Pred tromi týždňami ETA vyhlásila tretie prímerie v histórii štyridsať rokov trvajúcej násilnej kampane za nezávislosť tejto oblasti na Madride. Toto oznámenie ale španielska vláda prijala s nedôverou, pretože separatisti už v minulosti pokoj zbraní bez varovania porušili. ETA taktiež týchto prímerí využila na to, aby sa reorganizovala a znova vyzbrojila.

Organizácia, ktorú považuje za teroristickú nielen Madrid, ale aj Európska únia a Spojené štáty, počas svojho boja proti španielskemu štátu usmrtila viac ako 800 ľudí, ďalšie tisíce boli zranené a desiatky unesené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu