Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zatkli údajného šéfa teroristickej organizácie ETA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BORDEAUX - Francúzska polícia vo štvrtok zatkla údajného "vojenského šéfa" separatistickej organizácie Baskická vlasť a sloboda (ETA) Mikela Karreru Sarobeho a ďalších dvoch občanov Španielska podozrivých z členstva v tejto skupine.

Tlačovú agentúru AFP o tom informovali nemenované zdroje z prostredia vyšetrovacích orgánov. Trojicu podľa nich zadržali počas skorého ranného zásahu detektívov a protiteroristickej polície v meste Bayonne na juhozápade Cieľom dlhoročnej násilnej kampane ETA je vytvorenie nezávislého štátu na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. Európska únia skupinu považuje za teroristickú organizáciu. Výsledkom spolupráce medzi Madridom a Parížom bolo v posledných dvoch rokoch zatknutie piatich vysokých predstaviteľov ETA na území Francúzska, ktoré organizácia využíva ako základňu pre útoky v Španielsku.

Španielsko v marci zvýšilo úroveň teroristického ohrozenia v krajine, čo zrejme súviselo s aktivitami ETA. Opatrenie má zostať v platnosti až do 30. júna, keď sa skončí polročné španielske predsedníctvo Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu