Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Kňaz tvrdí, že z Ruska priviezol kosti obete Tu-154!

Miesto s pozostakami po páde lietadla
Miesto s pozostakami po páde lietadla

BRATISLAVA/VARŠAVA - Poľský kňaz tvrdí, že z miesta aprílového leteckého nešťastia poľského Tu-154 priviezol ľudské pozostatky. Západoruský Smolensk navštívil začiatkom septembra s výpravou motorkárov. Pri meste havarovalo lietadlo s poľským prezidentom Lechom Kaczyńským a 95 ďalšími ľuďmi na palube.

Kňaz sa pripravoval na omšu, keď za ním prišlo niekoľko účastníkov výpravy s tým, že pri kameni pripomínajúcom katastrofu našli ľudské pozostatky. Išlo o kúsok čeľuste so zubami a plochou, pravdepodobne rebrovou kosťou, povedal televízii TVN24 kňaz Marek Kiedrowicz. Pozostatky vzal do Poľska a odovzdal ich vojenskej prokuratúre v Gdansku. "Nechcel som ich nechávať tam vonku, pretože tam môže prísť každý," povedal.

"Je to otvorený terén, po ktorom behajú zvieratá," opísal miesto katastrofy. Pozostatkom tam podľa neho hrozilo zneuctenie. Prokurátorov, ktorí kosti prevzali, zaujímalo, ako účastníci výpravy na pozostatky narazili. Kňaz tvrdí, že nikto z nich nič také nehľadal, nehrabal v bahne. "Nič také sme nemali v úmysle, nemali sme k tomu žiadne náradie," povedal. Všetko podľa neho nasvedčuje tomu, že miesto katastrofy nebolo poriadne očistené.

Právni zástupcovia prezidentovho brata Jaroslawa Kaczyńského už druhýkrát žiadajú, aby vypočuli vrchného vojenského prokurátora Krzysztofa Parulského. Právnici tvrdia, že je to potrebné k rozptýleniu pochybnosti, či ruskí patológovia pitvu prezidentovho tela vykonali dobre a či skúmali správne pozostatky. Parulski je podľa nich veľmi dôležitým svedkom, pretože vie, ako sa uskutočňovala identifikácia a pitva pozostatkov prezidenta Kaczyńského. Pred časom sa v poľských médiách objavila správa, že keď si Jaroslaw Kaczyński prezeral spisy z vyšetrovania, všimol si, že na jednej fotografií z pitevného stola sú časti iného tela. Tak sa objavili otázky, či patológovia skúmali skutočne pozostatky jeho brata.

"Ak nedostaneme súhlas k výsluchu Parulského, budeme žiadať o exhumáciu prezidentovho tela," tvrdí v denníku Rzeczpospolita Rafal Rogalski, advokát Jaroslawa Kaczyńského.

Rusko súhlasí s tým, aby do Smolenska išli poľskí experti, ktorí majú preskúmať miesto havárie, informoval dnes zástupca ruského generálneho prokurátora. Poliaci ruskú stranu o povolenie pritom prvýkrát požiadali už v máji. Priestor pri letisku chcú prekopať za pomoci ťažkej techniky, aby prípadne mohli nájsť kúsky lietadla a pozostatkov tiel cestujúcich. "Som hlboko presvedčený o tom, že na mieste katastrofy Tu-154 naďalej môžu byť pozostatky obetí," povedal dnes prokurátor Parulski.

Poľsko tiež stále bezvýsledne žiada Rusov, aby vrak lietadla, ktorý leží pod holým nebom na ploche smolenského letiska, riadne zabezpečili. Ministerstvo zahraničia vo Varšave je za to ochotné aj zaplatiť. Poľská strana sa usiluje o to, aby sa trosky lietadla čo najrýchlejšie vrátili do Poľska. Avšak podľa agentúry Interfax sa to v najbližšej dobe nestane. Rusi vrak považujú za dôkazný materiál vo vyšetrovaní príčin nešťastia.

Poľská delegácia s prezidentom Kaczyńským v čele sa 10. apríla chcela v Katyni neďaleko Smolenska pokloniť pamiatke tisícov Poliakov, ktorých tam pred 70 rokmi zavraždili príslušníci tajnej sovietskej polície NKVD. Toho dňa bolo v Smolensku veľmi zlé počasie, nad letiskom ležala hustá hmla. Piloti sa aj tak pokúsili pristáť, lietadlo sa však zrútilo. Nešťastie nikto neprežil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu