Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Rusi varovali Poliakov pred zlým stavom letiska v Smolensku

Pri nehode v Smolensku zahynulo 96 ľudí vrátane poľského prezidenta
Pri nehode v Smolensku zahynulo 96 ľudí vrátane poľského prezidenta (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Ruské ministerstvo zahraničia údajne v marci oficiálne varovalo poľskú stranu pred tým, že letisko v Smolensku, kde v apríli havaroval špeciál s prezidentom Lechom Kaczyńským na palube, je zanedbané a že sa nehodí pre pristávanie civilných lietadiel. Letecké nešťastie z 10. apríla neprežil nikto z 96 cestujúcich.

Ministerstvá zahraničia vo Varšave a v Moskve spolu rokovali o ceste poľskej delegácie do Smolenska, ktorá mala pripraviť pripomienkovacie akcie k 70. výročiu masakra v neďalekej Katyni. Pri ňom tajná sovietska polícia NKVD zavraždila tisíce Poliakov. Poľského veľvyslanca v Moskve Jerzyho Bahra podľa dnešného vydania denníka Dziennik-Gazeta prawna šéf európskeho oddelenia na ruskom ministerstve zahraničných vecí Sergej Nečajev upozorňoval na zlé podmienky na Smolenskom letisku.

"Nečajev informoval, že akékoľvek používanie letiska v Smolensku môže znamenať vážny problém," písal podľa Dzienniku Bahr v depeši do Varšavy. Na letisku chýbali napríklad agregáty na výrobu elektrického prúdu alebo zariadenia na údržbu štartovacej dráhy. Rusi Poliakov upozorňovali, že nefunkčné vojenské letisko v Smolensku sa využíva len príležitostne.

Poľská skupina pripravujúca tryznu v Katyni nakoniec pristála v Moskve a do Smolenska došla autom, pretože od Rusov nedostala povolenie na pristátie na tamojšom letisku. Avšak 7. apríla na ne priletelo lietadlo s delegáciou, v ktorej čele stál premiér Donald Tusk. O tri dni neskôr sa mala pamiatke obetí katyňského masakru pokloniť druhá poľská delegácia. Viedol ju prezident Lech Kaczyński. Toho dňa nad Smolenskom ležala hustá hmla a stroj sa krátko pred pristátím zrútil.

Ako uvádza Dziennik, úradníci poľského ministerstva zahraničia počas stále trvajúceho vyšetrovania katastrofy uviedli, že pre pristátie premiéra i prezidenta v Smolensku bolo potrebné rozhodnutie ruského premiéra Vladimira Putina.

"Podľa mojich informácií (nás) ruská strana ubezpečila, že Smolenské letisko bude pripravené na prijatie návštevy premiéra Tuska," vypovedala v júni pred poľskými vyšetrovateľmi jedna z pracovníčok premiérovej kancelárie.

V rovnakom duchu hovoril aj šéf oddelenia ministerstva zahraničia zodpovedného za vzťahy s Ruskom. "Rusi ubezpečovali, že letisko bude pripravené na prílet našich delegácií," povedal. Podľa Dzienniku ale zároveň podotkol, že ruská strana Varšavu neinformovala o tom, aké práce na Smolenskom letisku chce pred príletom oboch špeciálov z Poľska urobiť.

Poľsko požiadalo Rusko, aby mu odovzdalo informácie o tom, v akom stave bolo letisko v Smolensku pred nešťastím z 10. apríla. Poľskí vyšetrovatelia by sa tiež chceli dozvedieť, akú techniku tam Rusi priviezli pred príletom premiéra Tuska a jeho ruského kolegu Putina a či tie isté zariadenia fungovali aj 10. apríla. Avšak ruská strana zatiaľ žiadosť Poľska nesplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu