Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V Európe násilne zomrie 15 tisíc mladých ročne

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vyše 15 000 mladých Európanov zomrie každý rok násilnou smrťou, čo znamená, že denne príde v Európe násilne o život až 40 ľudí vo veku od 12 do 29 rokov.

V štúdii o násilí v Európe zverejnenej v utorok to uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že až v 40 percentách prípadov ide o smrť dobodaním, časté je aj zastrelenie a uškrtenie. Osemdesiat percent zavraždených sú muži. WHO preto vyzýva vlády, aby prijali účinnejšie opatrenia na prevenciu násilia medzi mládežou.

"Veľa sa dá získať zo skúseností krajín, ktoré sú úspešnejšie v prevencii násilia," vyhlásila riaditeľka WHO pre Európu Zsuzsanna Jakabová. V Európe by sa efektívnejšou prevenciou podľa nej dalo zachrániť až 13 000 mladých životov ročne. Jakabová poukázala najmä na potrebu zvýšenia financií na preventívne programy, a to "najmä v čase rastúcej nezamestnanosti a oslabenej sociálnej situácie".

Z 53 skúmaných krajín je najlepšia situácia v Nemecku, Arménsku, Rakúsku a Česku. Najhoršia situácia je v Rusku a Albánsku ako aj v niektorých východoeurópskych krajinách, kde až 12 percent mladých nosí nože. Slovensko sa nachádza na 16. mieste (na 1. mieste je krajina s najnižším počtom vrážd mladých ľudí).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu