Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dcéra zabila matku kvôli internetu, dostala päť rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Viedenský súd poslal na päť rokov do väzenia dievča, ktoré tento rok v apríli ako štrnásťročná ubodala svoju matku. Niekoľkokrát ju bodla nožom po hádke o internet a televíziu. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Pätnásťročnému dievčaťu hrozilo až desaťročné väzenie.

Dievča strávila čas od činu do procesu vo vyšetrovacej väzbe. K súdu ju dnes s putami na rukách priviedla strážkyňa. Dievča s tmavými dlhšími vlasmi bolo celé v bielom. Tvár si zakrývalo priesvitnou zložkou s papiermi.
    
Hádka kvôli sledovaniu televízie a surfovaniu po internete sa odohrala 13. apríla. Matka dcére povedala, aby buď vypla televíziu, alebo počítač. Dievča vypovedalo, že nereagovala. Matka ju vraj udrela a nadávala jej. Dievča išlo do kuchyne, kde si vzalo nôž s dvanásťcentimetrovou čepeľou. Nasledovalo matku do kúpeľne, kde ju sedemkrát bodlo. Potom zavrelo a zamklo kúpeľňové dvere a utieklo.
    
Tridsaťsedemročná mŕtvu ženu pôvodom z Česka našli otec a brat dievčaťa. Polícia dievča zadržala v neďalekom parku, keď určila jej polohu podľa mobilu. Dievča sa k činu priznalo. Poprelo však, že by chcelo zabiť.
    

Spory medzi matkou a dcérou trvali niekoľko rokov.
Otec dievčaťa na súde povedal, že jeho žena bola nešťastná a nevedela, kam vlastne patrí - či do Rakúska alebo do Česka. Sama sa poriadne nerealizovala, a to aj kvôli zlej znalosti nemčiny. Zo svojej dcéry si tak urobila "hromozvod".
    

Podľa dievčaťa hádky začali, keď jej bolo desať.
Matka jej vraj nadávala a bila ju. Dievča si začalo predstavovať, ako jej to vráti a ako na ňu vezme nôž. Svoje fantázie zverejnilo v internetovom blogu. Objavili sa tam už v novembri 2008. O rok neskôr dievčina napísala, že je "vlastne škoda, že som nevzala nôž a nepodrezala jej krk". Chcela sa vraj ale len odreagovať a nemyslela si, že by to aj urobila.
    

Žalobca Christian Mayer považoval dievčininu výpoveď za nedôveryhodnú.
Poukazoval na prudkosť a počet bodnutí. Súdny znalec z odboru medicíny uviedol, že smrtiaci rana bola vedená veľkou silou. Pritom sa zlomilo rebro a čepeľ zranila pľúca a srdce. Matku útok prekvapil, vôbec sa nebránila. Znalec z odboru detskej psychiatrie zas myslí, že obžalovaná nie je agresívna a výbušná. Kvôli neustálym hádkam a nedostatku citu podľa neho psychicky trpela. Pri čine stratila kontrolu. Bola síce příčetná, ale nedokázala úplne ovládať svoju vôľu.
    

Ani tomu, že by dievča nebola agresívna, štátny zástupca moc neveril.
Podľa neho ju strážcovia museli niekoľkokrát preložiť do inej cely. Ak vraj niečo nebolo po jej, robila ostatným "zo života peklo". Zatiaľ nie je jasné, či sa žalobca odvolá.
    

Obhajca Ernst Schillhammer proti rozsudku odvolanie vraj nechystá.
Podľa neho nie je dievča len páchateľkou, ale súčasne aj obeť. Svojho činu ľutuje a matka jej chýba. Na nôž vraj siahla preto, že nevidela iné východisko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu