Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Atentátnik v dave zabil 61 ľudí, stovky zranil

V okolí útoku sa nachádzali odtrhnuté časti tiel obetí
V okolí útoku sa nachádzali odtrhnuté časti tiel obetí

BAGDAD - Na najmenej 61 stúpol počet obetí včerajšieho samovražedného atentátu v armádnom náborovom stredisku v centre Bagdadu. Ďalších 125 regrútov a vojakov utrpelo zranenia. Novú bilanciu jedného z najkrvavejších útokov v irackej metropole za posledné týždne priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačové oddelenie ministerstva zdravotníctva. Na inom mieste v Bagdade včera večer explodovala nastražená bomba pri cisterne na benzínovej stanici, kde zahynulo najmenej osem ľudí.

Skorý ranný útok sa odohral pred budovou v centre Bagdadu, ktorá slúžila za vlády Saddáma Husajna ako ministerstvo obrany. Po americkej invázii z roku 2003 sa zmenila na armádne náborové stredisko a vojenskú základňu. Atentátnik sa zamiešal do davu asi tisícky regrútov čakajúcich pred budovou, až ich po menších skupinkách vpustia cez hlavnú bránu. Okolo 07:30 miestneho času (06:30 SELČ) odpálil vestu s trhavinami na svojom tele.

Po explózii zostali na mieste odtrhnuté ruky a nohy v kalužiach krvi, opísala scénu atentátu agentúra AP. Irackí vojaci okolie budovy uzatvorili, prelietavali nad ním  americké vrtuľníky.

Hovorca irackých bezpečnostných síl v Bagdade generál Kásim Musáví pripísal zodpovednosť za atentát irackej odnoži teroristickej organizácie Al-Kájda. Istý armádny zdroj podľa Reuters hovorí o dvoch samovražedných atentátnikoch.

Násilnosti dnes hlásili i z ďalších miest Iraku. V provinciách Bagdad a Dijála ozbrojenci zaútočili na osem sudcov a dvoch z nich zabili. Podľa zdroja z ministerstva spravodlivosti sú tieto útoky dobre pripravené a cielené na "celý súdny systém" v Iraku. Na predmestí Bagdadu dnes večer explodovala cisterna zaparkovaná pri benzínovej stanici. Výbuch nastraženej bomby zabil najmenej osem ľudí a zranil 44 ďalších.

Napätie v krajine opäť zosilnelo po marcových parlamentných voľbách, ktoré nepriniesli jasného víťaza. Irak zatiaľ nemá vládu a dva najúspešnejšie volebné bloky v pondelok prerušili rokovania o vytvorení vládnej koalície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu