Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zle vycvičení teroristi chystajú útoky na Britániu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Británii hrozí v najbližších rokoch vlna útokov zo strany zle vycvičených, ale vysoko motivovaných teroristov, ktorí sa budú snažiť zabíjať na športových podujatiach alebo na miestach, kde sa stretáva veľa ľudí. Naopak je nepravdepodobné, že by krajine hrozil premyslený útok, ktorý si vyžaduje spoluprácu väčšej teroristickej skupiny s dobrým výcvikom. Správu dnes zverejnil bezpečnostný ústav Royal United Services Institute (RUSI).

Podľa správy chcú organizátori teroristických útokov vyslať veľké množstvo atentátnikov, ktorí sa pokúsia zaútočiť v dave ľudí alebo zabiť nejakého vysoko postaveného jednotlivca. "Predpokladajú, že aspoň jeden z nich bude mať šťastie a uspeje pri útoku na významný cieľ v západných krajinách," uvádza RUSI.

Podľa inštitútu môže teroristický útok prísť kedykoľvek. Oproti iným západným krajinám navyše Británii hrozí v oveľa väčšej miere napadnutie zo strany jej vlastných občanov, ktorí sa pridali k radikálom.

Rastúce množstvo moslimov sa radikalizuje pri pobyte vo väzniciach, upozorňuje správa. Podľa nej môže počas nasledujúcich desiatich rokov z nápravných zariadení vyjsť až 800 ľudí pripravených spáchať teroristický čin.

V Británii od roku 2000 zaznamenali 20 vážnych pokusov o teroristický útok a kvôli ich plánovaniu zatkli viac ako 230 ľudí. Teroristi boli úspešní v roku 2005, keď štyri útočníci zabili v metre a autobuse 52 ľudí.

Británia je spoločne s Nemeckom považovaná za najpravdepodobnejší cieľ teroristického útoku v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu