Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poľsko zavedie elektronické náramky pre odsúdených pedofilov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

VARŠAVA - Väzňov odsúdených za pedofíliu budú po vypršaní ich trestu poľské úrady sledovať pomocou elektronických náramkov. Dôvodom je údajne veľký počet recidivistov. Oznámil to v stredu poľský minister spravodlivosti. Nariadenie by podľa poľskej agentúry PAP malo nadobudnúť platnosť začiatkom roku 2012.

"Vzhľadom k tomu, že veľká skupina pedofilov sa vracia na cestu zločinu, vypracovali sme riešenie, vďaka ktorému páchatelia po odpykaní celého trestu odňatia slobody zostanú pod elektronickým dohľadom," povedal podľa PAP novinárom Krzysztof Kwiatkowski. Týmto opatrením podľa neho bude možné zistiť, kde sa dotyčný zdržiava.

Ako uviedla agentúra AFP, systém elektronickej kontroly väzňov Poľsko prijalo v septembri. Určený je pre zločincov odsúdených na rok odňatia slobody, ktorí si vďaka nemu môžu trest odpykávať formou domáceho väzenia. Nový projekt by vláda mala schváliť do konca roka.

Už v júni v Poľsku nadobudla platnosť novela trestného zákonníka, ktorá umožňuje posielať na povinné liečenie pedofilov usvedčených zo znásilnenia dieťaťa mladšieho ako 15 rokov alebo osoby odsúdenej za incest. Počas liečenia im majú byť podávané lieky znižujúce libido.

V Česku je elektronický systém domáceho väzenia v štádiu príprav. Súčasný minister spravodlivosti Jiří Pospíšil v júli zrušil tender na jeho prevádzkovanie, ktorý vyhlásila jeho predchodkyňa. Bol údajne v neprospech štátu. Nové výberové konanie na elektronické náramky pre väzňov vypíše zrejme koncom septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu