Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mladičovu manželku obvinili z nelegálnej držby zbraní

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD - Manželku bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý sa už 15 rokov vyhýba stíhaniu za vojnové zločiny, obvinili z nelegálnej držby zbraní.

Tlačovú agentúru AFP o tom v piatok informoval jej právny zástupca Miloš Šaljič. Predmetom obvinenia je podľa neho nález "automatickej zbrane a troch alebo štyroch revolverov" počas prehliadky belehradského domu Mladičovcov v decembri 2008. Hovorkyňa okresného súdu v Belehrade Ivana Ramičová pre tlačovú agentúru Beta uviedla, že Šaljič sa obvinenia voči Bosiljke Mladičovej snažil spochybniť, súd však jeho argumenty odmietol a v najbližších dňoch plánuje vytýčiť predbežné pojednávanie.

Iný belehradský súd v stredu zamietol návrh Mladičovej rodiny, aby ho formálne vyhlásili za mŕtveho. Rodina tento krok zdôvodnila tvrdením, že od roku 2003 nemá žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že je nažive. Srbská legislatíva umožňuje automaticky vyhlásiť človeka za mŕtveho v prípade, že je starší ako 70 rokov a viac ako päť rokov je nezvestný. Od Mladičovho narodenia však uplynulo len 68 rokov a príbuzní by tak museli dokázať, že jeho smrť je pravdepodobná vzhľadom na zlý zdravotný stav. Mladičova rodina tvrdí, že nezvestného člena videla naposledy pred siedmimi rokmi. Srbské orgány však uvádzajú, že ešte pred tromi rokmi mu boli na stope.

Mladičovi pripisujú zodpovednosť za 44 mesiacov trvajúce obliehanie Sarajeva, ktoré si vyžiadalo tisíce životov, ako aj za masakru v Srebrenici z júla 1995. Stíhaniu za vojnové zločiny pred medzinárodným tribunálom sa úspešne vyhýba už 15 rokov, pričom neschopnosť srbských orgánov dolapiť ho tvorí významnú prekážku v integrácii krajiny do Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu