Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodina chce vojnového zločinca Mladiča vyhlásiť za mŕtveho

Nahľadanejší zločinec v Európe Ratko Mladič
Nahľadanejší zločinec v Európe Ratko Mladič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Rodina nahľadanejšieho zločinca na európskom kontinente Ratka Mladiča v stredu oficiálne požiadala srbský súd o jeho vyhlásenie za mŕtveho, potvrdili tamojšie orgány. Príbuzní podozrivého vojnového zločinca argumentujú zlým zdravotným stavom hľadaného a taktiež faktom, že nemajú o ňom informáciu od februára 2003.

Belehrad, od ktorého spolupráce s Medzinárodným trestným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) závisí jeho potenciálne členstvo v EÚ, však tvrdí, že disponuje informáciami o jeho prítomnosti v Srbsku pred tromi rokmi.

Mladičova rodina sa však spolieha na srbský zákon hovoriaci o možnom vyhlásení nezvestného za mŕtveho bez dôkazného bremena. Ten však musí mať minimálne 70 rokov a nikto o ňom nesmel počuť viac ako päť rokov. Mladičovi chýbajú dva roky na splnenie tejto vekovej hranice.

Mladičova rodina deklarovala svoj záujem vyhlásiť bývalého veliteľa bosnianskosrbských jednotiek za mŕtveho už koncom mája. To by umožnilo Mladičovej manželke dostávať dôchodok, ktorý jej pred viac ako troma rokmi zastavili, alebo predať nehnuteľnosti, napríklad dom v Belehrade. Srbskí predstavitelia však argumentujú, že tak nemôžu bez dôkazov urobiť, pretože buď musia dokázať, že je mŕtvy, alebo ho zatknúť.

Masakra v Srebrenici je považovaná za najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Tragédii nezabránili ani mierové sily OSN, ktorá Srebrenicu vyhlásila za chránené územie. Rozhodujúci podiel na tragédií mali podľa ICTY dnes 68-ročný Ratko Mladič a 65-ročný Radovan Karadžič, vtedajší bosnianskosrbský prezident. Kým Karadžič už stojí pred tribunálom, Mladič je stále na úteku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu