Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Obama vyzýva na dolapenie Mladiča

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa pridal k lídrom Európskej únie a v mene Spojených štátov vyzval na dolapenie stále unikajúceho bývalého veliteľa bosnianskosrbských jednotiek Ratka Mladiča. Obama tak učinil v oficiálnom nedeľňajšom vyhlásení pri príležitosti 15. výročia masakry v bosnianskej Srebrenici.

Spravodlivosť musí obsiahnuť všetky zločiny, ktoré sa udiali, a je potrebné potrestať tých, ktorí túto genocídu spáchali, povedal americký líder v posolstve určenom pozostalým obetí tragédie. V tomto záujme je potrebné zdvojnásobiť úsilie všetkých zúčastnených, dodal.

Desať tisíce ľudí si v nedeľu v bosnianskej Srebrenici pripomenuli 15. výročie masakry niekoľkých tisíc moslimských mužov a chlapcov bosnianskosrbskými jednotkami. V enkláve, ktorú OSN označila za bezpečnú zónu, žilo asi 45 000 moslimov, polovica z toho boli utečenci z okolitých obcí.

Obyvateľstvo enklávy chránili slabo vyzbrojení holandskí vojaci OSN. Celú oblasť obliehali bosnianskosrbské jednotky na čele s generálom Ratkom Mladičom, ktorý už 15 rokov uniká spravodlivosti. Srbskí vojaci Srebrenicu dobili 11. júla 1995 a postupne pozabíjali asi 8000 mužov a chlapcov. OSN označila túto tragédiu za genocídu, Ratko Mladič je však stále na slobode

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu