Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Séria výbuchov v egyptskom letovisku zabila 88 osôb!

K atentátom v známom letovisku Sharm el Sheikh v Egypte sa hlási skupina, ktorá sa zaraďuje k Al-Káide. Zobraziť galériu (8)
K atentátom v známom letovisku Sharm el Sheikh v Egypte sa hlási skupina, ktorá sa zaraďuje k Al-Káide.

SHARM EL-SHEIK - Počet obetí dnešných bombových útokov v egyptskom turistickom stredisku Sharm el-Sheik stúpol na 88, vrátane ôsmich cudzincov. Medzi obeťami a zranenými nie je hlásený zatiaľ žiadny Slovák.

Pri atentátoch v Egypte osem mŕtvych a 20 zranených cudzincov
Osem mŕtvych a 20 zranených medzi cudzincami si dnes vyžiadali teroristické útoky v egyptskej rekreačnej oblasti Sharm el-Sheik. Jednou z obetí je i Čech. Mŕtvym Čechom je 23-ročný delegát miestnej cestovnej kancelárie. Rádiu Impuls to potvrdil majiteľ firmy. Informovala o tom hovorkyňa egyptského ministerstva cestovného ruchu Hala Chatíbová. Česi sú podľa neoficiálnych informácií ministerstva zahraničných vecí i medzi zranenými. Podľa Chatíbovej je okrem Čecha medzi mŕtvymi aj jeden Talian.


Egyptský minister vnútra Habíb al-Adlí uviedol, že nevylučuje spojitosť dnešných bombových atentátov v Sharm el-Sheik s útokmi na letoviská pri Červenom mori v októbri minulého roku, pri ktorých zahynulo 34 ľudí.

Zranených je okolo 160 až 200, z toho dve desiatky cudzincov. Ide o vôbec najkrvavejší teroristický útok proti turistickým cieľom v Egypte.

Podľa guvernéra provincie Južného Sinaja vybuchli takmer súčasne tri nálože krátko po jednej hodine v noci miestneho času, z toho dve boli v autách a najsilnejšia explózia zasiahla hotel Ghazala Gardens v lokalite luxusných hotelov Naama Bay. Jeho predná strana bola úplne zničená a záchranári sa domnievajú, že pod troskami by ešte mohli byť uväznení ľudia.

Guvernér Mustafa Afífí uviedol, že auto naplnené výbušninami vrazilo dovnútra hotelu aj napriek snahy ochranky zastaviť ho. Potom vybuchlo. Podľa neho sa jedná o samovražedný atentát.

Ďalšia nálož explodovala v bazáre v asi šesť kilometrov vzdialenom meste Sharm el-Sheik. Tretia nálož vybuchla na parkovisku pri hoteli Mövenpick, ktorý leží v Naama Bay.


K atentátom v Egypte sa hlási skupina, ktorá sa zaraďuje k Al-Káide
K atentátom v egyptskej rekreačnej oblasti Sharm el-Sheik, ktoré si v noci na dnes vyžiadali cez 88 mŕtvých, sa prihlásila skupina, ktorá sa sama radí k teroristickej sieti Al-Káida. Autenticitu textu zverejneného na islamských internetových stránkach však nemožno overiť, uviedla agentúra AFP.

Táto operácia je reakciou na sily zla, ktoré prelievajú krv moslimov v Iraku, Afghanistane, Palestíne a Čečensku," stojí v texte. Ten taktiež vyčíta Egyptu zatýkanie a súdenie moslimov pre podozrenie z terorizmu. Autori prehlásenia sa označili za predstaviteľov "skupiny Al- Káidy v krajinách Levanty a v Egypte". Levanta je obecný názov zahrňujúci oblasť Sýrie, Libanonu, Palestíny, Jordánska a Izraela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu