Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Video údajne zachytáva haváriu poľského TU-154!

Havarované lietadlo Tu-154
Havarované lietadlo Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Poľský Tu-154 s prezidentom a delegáciou na palube nalietava nad letisko v Smolensku, klesá príliš nízko, zachytáva sa o stromy, padá na zem a ocitá sa v plameňoch.

Aj takýto záznam z mobilu najpravdepodobnejšie obsahujú materiály, ktoré v Moskve odovzdali poľskému hlavnému vojenskému prokurátorovi generálovi Krzysztofowi Parulskému. Informoval o tom poľský denník Fakt.

Poľskí prokurátori boli už dávno presvedčení, že Rusi majú unikátne a kľúčové dôkazy v celej záležitosti, uviedol denník. Napriek tomu, že na internete kolovali videá a fotografie z miesta havárie, poľskí vyšetrovatelia otvorene hovorili, že nedisponujú originálmi, ale len časťami autentických záznamov.

Teraz sa však ukazuje, že môže existovať záznam, ktorý zachytáva celý pád lietadla. Počas odovzdávania materiálov ruských vyšetrovateľov zástupca generálneho prokurátora Alexander Zvjagincev nečakane vyhlásil, že jeho vyšetrovateľom sa podarilo nájsť svedkov, ktorí mali záznam v mobile, čo potvrdzuje aj čas katastrofy. „Svedok zapol telefón. Stihol zachytiť moment, keď lietadlo začalo padať... priblížilo sa k zemi... a začalo horieť.,“ cituje denník ruského predstaviteľa.

Ak sú na videu naozaj zachytené dramatické scény, o ktorých hovoril Zvjagincev, materiál sa môže stať prelomovým dôkazom v celom vyšetrovaní, skonštatoval poľský denník.

Hlavný poľský vojenský prokurátor vo štvrtok v Moskve získal jedenásť zväzkov dokumentov z vyšetrovania katastrofy, nie sú však zatiaľ medzi nimi pitevné protokoly obetí nešťastia. Poľsko má doteraz jediný tento dokument - zápis z pitvy prezidenta. Príčinou smrti v jeho prípade boli početné zranenia kostry a vnútorných orgánov.

Poľskí vyšetrovatelia dnes uviedli, že sa zachovalo niekoľko desiatok snímok odfotografovaných v priebehu letu prezidentského špeciálu. "Budú mať ale pravdepodobne len spomienkovú hodnotu," uviedol.

Poliaci chcú, aby sa vrak havarovaného lietadla vrátil do Poľska. Podľa Parulského je predčasné hovoriť o tom, kedy by sa tak mohlo sta. Rusi zatiaľ navrhli, že trosky lietadla, ktoré sú stále v priestore smolenského letiska, prikryjú celtovinou a postavia okolo nich trojmetrový plot.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu