Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident a premiér budú používať Tu-154

Tupolev Tu-154
Tupolev Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Posledný ruský Tupolev, ktorý zostal poľskej vláde a ktorý sa práve vracia po oprave z Ruska, bude znova v službách prezidenta a premiéra. Dôvodom je skutočnosť, že generálna oprava stála príliš veľa, aby sa lietadla teraz zbavili.

„Stroj je moderný a dobrý,“ citovali poľské médiá ministra obrany Bogdana Klicha. Tu-154 s číslom 102 (číslo 101 mal stroj, ktorý havaroval v Smolensku) by sa mal vrátiť po oprave do Poľska koncom augusta, napísal poľský denník Fakt.

„Oprava sa diala pod dohľadom dvoch ľudí z Poľska. V lietadle vymenili všetky motory, elektroniku aj kabeláž. Vymenili sa aj niektoré časti vnútorného vybavenia,“ prezradil námestník ministra obrany Marcin Idzik. Oprava lietadla stála 35 miliónov zlotých (8,75 milióna eur) a to rozhodlo o osude posledného poľského Tupoleva. Hoci sa po katastrofe hovorilo o tom, že vláda sa druhého stroja zbaví, minister Klich práve oznámil, že nevidí žiadne prekážky, aby stroj ďalej prepravoval najdôležitejšie osoby v štáte. Vláda vynaložila veľké peniaze na jeho modernizáciu a neexistujú dôvody, aby sme sa ho zbavovali do času nákupu nových lietadiel pre VIP, je to jedno z najbezpečnejších lietadiel v Európe, argumentoval Klich v rozhovore pre týždenník Wprost.

Problém je však v tom, že Tu-154, ktorý sa 10. apríla rozbil pri Smolensku, v minulom roku tiež prešiel generálnou opravou. Ale bola to fušerina, lebo od decembra 2009 do chvíle katastrofy mal niekoľko porúch a to dokonca aj v priebehu letu.

Experti však tvrdia, že Tupolevy sú bezpečné, k poruchám dochádza bežne a to aj v modernejších lietadlách. A rovnako aj po generálnych opravách. „Tu-154 je dobré lietadlo, takže pokiaľ ide o bezpečnosť stroja, nevidím žiadne prekážky. Problém je niekde inde, nemáme ani inštruktorov, ani skúsených pilotov na obsluhu tohto stroja,“ citoval denník leteckého experta Wojciecha Luczaka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu