Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SZ o vyšetrovaní Tu-154: Rusi by sa mal priznať k spackanej robote

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/VARŠAVA - Moskva by mala vedieť, že nielen Poľsko, ale celý svet čaká na objasnenie okolností katastrofy v Smolensku, píše nemecký denník Sueddeutsche Zeitung. Rusi namiesto ututlávania vecí by mali priznať, že podmienky na letisku boli výsledkom bežnej ruskej spackanej práce, dodáva.

Podľa denníka sa po aprílovej havárii zdalo, že môže nastať politický zlom vo vzťahoch susedných krajín.

"Premiér Donald Tusk a Vladimir Putin sa objali na mieste havárie, ruská televízia ukázala film 'Katyň' poľského režiséra Andrzeja Wajdu o sovietskych vojnových zločinoch a tisíce Moskovčanov kládlo kvety pred poľským veľvyslanectvom. Už predtým obe vlády urobili krok, do veľkej miery preto, že Kremeľ si uvedomil, že Varšava môže významne ovplyvniť ruskú politiku voči Európe,“ konštatuje SZ.

Ako však dodáva, teraz poľské orgány otvorene obviňujú Moskvu zo spomalenia vyšetrovania havárie a časť médií vo Varšave a opozícia dokonca hovoria o sabotáži. "Mnohé poukazuje na to, že okrem poľskej posádky sa aj ruskí navigátori dopustili chýb. Ale tam Moskva zatiaľ blokuje akékoľvek vyšetrovanie. Podozrenie, že chcú niečo ututlať ťaží oveľa viac, ako uznanie toho, že podmienky na letisku v Smolensku boli výsledkom bežnej ruskej spackanej práce,“ konštatoval nemecký denník. Na druhej strane však dodáva, že organizátori letu si predsa museli uvedomovať, kam letia.

Podľa "Sueddeutsche Zeitung" by si mal Kremeľ uvedomiť, že to nie je len problém medzi Varšavou a Moskvou. "Nielen poľská verejnosť, ale celý svet čaká na výsledky vyšetrovania," uzatvára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu