Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Starenka pomáhala recidivistovi, ten ju zaškrtil a okradol

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/ZLÍN – Výnimočný trest, to je verdikt zlínskeho súdu za brutálnu vraždu a okradnutie dôchodkyne (79) pre sedemkrát trestaného Pavla Jurčeku (39). Ten starenku zabil aj napriek tomu, že ho zamestnávala a pomáhala mu. Rozsudok nie je právoplatný.

Ku tragédii prišlo v noci zo 4. na 5. februára. Muž vnikol do domu seniorky a plánoval ju vykradnúť. Žena pozerala televíziu, ale prítomnosť páchateľa v dome si všimla.

Muž sa zľakol, že udalosť ohlási na políciu, starenku napadol a udusil. Z kuchyne a obývačky domu si potom odniesol zhruba 100 tisíc korún. Aby zakryl stopy mal založiť v dome rozsiahly požiar. Na elektrickú pec nahádzať šaty a ďalšie veci nebohej. Informoval o tom štátny zástupca Roman Kafka.

Požiar spôsobil škody za 1,5 milióna korún. Ukradnuté peniaze muž, ktorý sa policajtom k trestnému činu priznal, podľa štátneho zástupcu prehral na výherných automatoch. Krajský súd muža okrem vraždy uznal vinným aj z porušovania domovej slobody a poškodenia cudzej veci.

Nezamestnaného muža dnes k súdu priviezla eskorta z olomouckej väzobnej väznice. V minulosti bol už sedemkrát súdne trestaný. Okrem krádeží napríklad aj za ublíženie na zdraví trojročného dieťaťa.

Sestra zavraždenej uviedla, že Jurčeka chodil do domácnosti zabitej starenky pomáhať."Rezal jej drevo, sekal trávu. Ona mu platila v hotovosti 50 korún na hodinu, navyše mu dala najesť a so sebou i večeru. Mala ho rada. Bola s ním spokojná a odporučila ho aj nám," popisovala žena, ktorá pred rokmi sama obžalovaného učila v materskej škole.

Jurčeka dnes na súde nevypovedal. "Akurát chcem povedať, že ľutujem," uviedol len pri záverečnom slove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu