Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Najhorúcejšie leto v histórii, úmrtnosť stúpa!

Škodliviny v ovzduší prekročili maximálne normy
Škodliviny v ovzduší prekročili maximálne normy

MOSKVA - Na dvojnásobok podľa úradov vzrástla úmrtnosť v ruskom hlavnom meste, ktoré sa už týždne dusí pod príkrovom horúčavy a smogu z požiarov v okolí. Množstvo škodlivín v ovzduší aj dnes až trojnásobne prekročilo maximálne prípustné normy. Lekári radia nevychádzať von, nevetrať a odviezť deti z mesta. Dnes v metropole padol už siedmy teplotný rekord od začiatku augusta. Krajina podľa šéfa ruských meteorológov také horúčavy nezažila v celej tisícročnej histórii.

"Od vzniku našej krajiny, dá sa povedať, že za tisíc rokov, sme nič podobného nespozorovali ani my, ani naši predkovia," vyhlásil Alexander Frolov, ktorý riadi meteorologickú službu Rosgidromet. Horúčavy, ktorá na zem doliehajú od začiatku júla a v Povolží dosahujú až 44 stupňov Celzia, označil za absolútne unikátny jav, o akom nie je zmienky ani v archívoch.

Vlna horúčav koncom júla vytvorila podmienky pre lesné požiare, ktorým podľa úradov v celej krajine doteraz padlo za obeť 52 ľudí. Ešte viac ľudí však zomiera len v Moskve v dôsledku tepla a smogu.

"Úmrtnosť v Moskve v posledných dňoch vzrástla na dvojnásobok," pripustil dnes šéf zdravotného odboru moskovskej radnice Andrej Selcovskij. "Normálne každý deň zomiera 360 až 380 ľudí, teraz okolo 700," dodal. V márniciach je však podľa neho miesta dosť, po víkende bolo zaplnených 1300 z 1500 miest, a to aj vinou časti príbuzných, ktorí svojich blízkych pochovávajú až po troch či piatich dňoch od skonu.

Doterajšie tajnostkárstvo úradov plodilo povesti o údajnom zvýšení počtu úmrtí až na desaťnásobok a o preplnenosti márnice. Podľa lekárov horúčavám najčastejšie podliehajú pacienti s chorobami srdca, a to nielen starí ľudia, ale aj štyridsiatnici a tridsiatnici. V rizikovej skupine sú aj ľudia s pľúcnymi chorobami. O zdravotných problémoch Moskovčanov svedčí aj piatkový rekord v podobe 10 147 výjazdov sanitiek k naliehavým prípadom, čo je skoro dvojnásobok ako vlani.

Pred smogom a horúčavou sa mnohí obyvatelia metropoly snažia zachrániť útekom do klimatizovaných nákupných stredísk, prespávajú v hoteloch, na pracovisku alebo v osobnom aute, ak je vybavené klimatizáciou. V 123 protismogových centrách, ktoré otvorili moskovské úrady, totiž podľa médií väčšinou klimatizácia nefunguje. Napriek čiastočným obmedzeniam na letiskách v uplynulých 24 hodinách odletel z prehriatej a zadymenej Moskvy aj rekordný počet cestujúcich, viac ako 100 000. Dnes sa letisko vrátilo k bežnej prevádzke.

Situácia v desaťimiliónovej metropole sa podľa predpovedí nezlepší do polovice týždňa, kedy by smog mohla rozptýliť zmena smeru vetra. Horúčavy však podľa šéfa meteorológov ustúpia pravdepodobne až po 20. auguste.

Plocha požiarov v Rusku sa podľa ministerstva pre mimoriadne situácie znížila na 174 000 hektárov a v niektorých regiónoch sa podarilo dostať plamene pod kontrolu. Ale za posledných 24 hodín sa opäť vznietilo viac nových požiarov (247), ako sa podarilo uhasiť (239).

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu