Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Chlpaté obete ruských požiarov nikto nespočíta

Zvieratá ohrozuje okrem ohňa aj dym z požiarov
Zvieratá ohrozuje okrem ohňa aj dym z požiarov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Keď oheň vyčíňa v ľudskom svete, je skaza, ktorú pôsobí, zjavná. Ale vplyv požiarov na divokú prírodu je menej viditeľný, hoci je nepochybne dôležitý, napísala ruská agentúra RIA Novosti.

V Rusku teraz zúri viac ako 800 požiarov, vrátane tých, ktoré postihli lesy a rašeliniská. Oheň sa tiahne od ruského severu do centrálnych oblastí, Povolžia a na Kaukaz. Desiatky ľudí zahynuli. Tí, ktorí prežili, prišli o domy a majetok. Ale neexistujú a možno nikdy existovať nebudú žiadne štatistiky o počte uhynutých divých zvierat.

Zvieratá pri požiaroch buď umierajú alebo prichádzajú o prirodzené prostredie alebo potravu, vysvetlil Alexej Vaisman z ruskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Zatiaľ čo zdravá zver a vtáky pred ohňom uniknú a nechajú za sebou len choré a slabé, populácie zabývané v pôde a závislá na výžive z nej, hynie. Sem patria huby, baktérie, červy, chrobáky, pandravy, slimáky, mravce či slimáci. Keď lesná pôda zložená z organických sedimentov a rašeliny vyschne, je veľmi horľavá a v okamihu zhorí aj so svojimi obyvateľmi.

To prirodzene spúšťa reťazovú reakciu: pozostalými vtáky a hmyzožravé živočíchy v ohňom zničenej oblasti neprežijú, pretože nemajú potravu.

Lesné požiare zabíjajú plazy, obojživelníky aj hlodavce, ktorí nie sú dosť rýchli, aby utiekli. Bude nesmierne ťažké odhadnúť obete požiarov, pretože započítať je potrebné príliš veľa faktorov, napríklad hustotu populácie každej oblasti. A kto by sa obťažoval sčítaním zveri?

Dokonca aj keď les zhorí len čiastočne, neexistuje záruka, že jeho zvyšná časť bude schopná opatrovať zvieratá, ktoré prežili v ďalších mimoriadnych podmienkach - napríklad počas tvrdých zimných mrazov, dodal Veisman. Mladé zvieratá môžu rýchlo uhynúť hladom rovnako ako choré kusy. To sú strednodobé dôsledky lesného požiaru.

Avšak príroda dokáže reagovať na každú katastrofu a je schopná kompenzovať vzniknuté škody. Z dlhodobého hľadiska majú aj lesné požiare klady. Vypálené oblasti pokryje nový porast počas ôsmich až desiatich rokov.

Vyrastú napríklad borievky a brusnice. Oblasti pokryté kríkmi, mladými brezami a osikami poskytnú zvieratám potravu aj úkryt.

Požiar v takomto prípade funguje ako faktor zmeny. Na vypálených miestach vyrastie iný druh stromov, než aký tam bol pôvodne, čo v lese vytvára prirodzený "záplatový" vzorec rôznych drevín. To zaisťuje potrebnú biodiverzitu, ktorá zvyšuje úrodnosť oblasti.

Z historického hľadiska menili požiare geografiu lesa a posúvali oblasti zalesnené určitým druhom stromov. Existuje teória, podľa ktorej európska časť Ruska nie je zarastená cédre práve kvôli požiarom; nie však prírodný charakter. Išlo o dávnej úmyselné vypaľovanie v snahe vyklčovať pôdu pre pestovanie poľnohospodárskych plodín.

Napríklad rodičia jedného z najslávnejšieho ruského bájneho hrdinu Ilju Muromca boli poľnohospodári, ktorí si tak obstarávali viac ornej pôdy.

Noví osadníci v údolí rieky Pečory robili koncom 16. a začiatkom 17. storočia to isté. Vypaľovali cédre, ktoré neskôr nahradili borovice. Z oblasti v dôsledku toho odišli sobolovia, pretože podstatnú časť ich stravy tvorí vysoko výživné semená cedrových šišiek, ktoré sú pre mnoho druhov zvierat pochúťkou.

A ak hovoríme o histórii, miestne životné prostredie zmenili i lesné požiare pri výstavbe Transsibírskej železnice. Trať spájajúca Čeljabinsk s Vladivostoku bola postavená v rokoch 1891 až 1916. Parné lokomotívy prechádzajúce po nej chrlili mraky iskier zapaľujúce okolité lesy a oheň vyhubil zvieratá, ktoré tu žili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu