Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Moskovčania sa dusia dymom, Medvedev prerušil dovolenku

Moskva sa dnes ráno zahalila do hustého dymu
Moskva sa dnes ráno zahalila do hustého dymu

MOSKVA - Už 48 ľudských životov si vyžiadali lesné požiare, ktoré od konca minulého týždňa devastujú rozsiahle oblasti centrálneho Ruska. Krajina mobilizuje všetky sily na boj s živlom, kvôli pohrome prerušil dovolenku prezident Dmitrij Medvedev. Za posledných 24 hodín vzniklo v európskej časti krajiny okolo 300 nových ohnísk, najviac okolo Moskvy a v okolí miest Tver, Vladimir a Voronež.

Najkritickejšou je ale situácia v okolí jadrového strediska Sarov východne od Moskvy. Takmer stotisícové mesto, ktoré je sídlom centra jadrového výskumu a veľkého závodu na výrobu a montovanie jadrových hlavíc, je kvôli ohňu v plnej pohotovosti. Do boja sa zapojilo dvetisíc vojakov, jednotky železničného vojska, lietadlá a vrtuľníky, miestni obyvatelia, ale aj špeciálne robotické prístroje schopné pracovať v "agresívnom prostredí".

Na takzvaný "uzavretý územný celok", ako Sarov oficiálne označujú, útočí oheň z viacerých strán. Mesto leží na hraniciach Nižnonovgorodskej oblasti a Mordovskej republiky, kde sa nachádza veľká prírodná rezervácia. Práve tu pravdepodobne lesné požiare vypukli a z juhu ohrozujú mesto. Prísne strážený Sarov obklopuje ochranná policajná zóna, ktorej hranice ale už oheň v juhozápadnom sektore prekonal.

Úrady upokojujú verejnosť a opakovane vyhlasujú, že bezprostredné nebezpečenstvo jadrovým zariadeniam nehrozí. Dnešné opatrne formulované vyhlásenie ministerstva pre mimoriadne situácie uvádza, že záchranné práce v Sarove majú "pozitívnu dynamiku" a plocha horiacich lesov sa zmenšila. Situácia je vraj zložitá, ale "zvládnuteľná".

Do ťažkostí sa podľa ruských médií dostala aj Novovoronežská jadrová elektráreň, ktorá leží asi 100 kilometrov južne od Voronežu. Podľa agentúry Itar-Tass dosiahla teplota vzduchu v tejto časti Ruska takých hodnôt, že v noci na dnešok sa automaticky odpojil jeden z jadrových energoblokov. O požiaroch, hlásených v minulých dňoch z okolia elektrárne, sa správy nezmieňujú.

Do mimoriadne ponurého rána sa dnes prebudila Moskva. "Nie je vidieť ani na krok, keď natiahnete ruku, sotva rozoznáte končeky prstov," hlásilo v rannom vysielaní rádio Echo Moskvy. Moskovčanov už v noci budil dusivý zápach zo spálených rašelinísk, nepomohol ani krátky nočný dážď. Automobily v meste jazdia krokom, ľudia chodia s rúškami, smog sa dostal do bytov a kancelárií. Meteorológovia na dnes predpovedajú štyridsiatky.

Na ruskom vidieku je častokrát situácia kritická, hoci v Lipeckej oblasti majú už dnes dostať kľúče od novopostavených domov prví postihnutí, ktorých živel pripravil o príbytky. Ruské médiá priniesli správy o zdražovaní potravín, rastom cien múky a mlieka sa už bude zaoberať federálny antimonopolný úrad. V nižšom Novgorode, Moskve, Tveri, Orli, Ufe a ďalších mestách predajcovia využili správy o možnom zvýšení veľkoobchodných cien obilia a zdraželi múčne výrobky.

Problémom v postihnutých oblastiach je podľa tlače aj alkohol. Denník Pravda dnes napísal, že v Nižnonovgorodskej oblasti, ktorá je na čele zoznamu postihnutých regiónov, polícia navrhla oblastnej správe zakázať predaj alkoholu vo všetkých okresoch zasiahnutých ohňom.

Vedenie Samarskej oblasti dnes oznámilo, že každý, kto bude pristihnutý v lesnom masíve pri meste Togliatti, bude automaticky zadržaný pre podozrenie z podpaľačstva. Prístup do lesov polícia zakázala, nariadenie však každodenne porušujú stovky ľudí. Togliatti je obkľúčené požiarmi, už začiatkom týždňa tu úrady začali s evakuáciou niektorých predmestí.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu