Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Situácia po povodniach sa upokojuje, čaká sa na pokles riek

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Situácia po katastrofálnych sobotných záplavách sa v častiach strednej Európy pomaly upokojuje. V Hornom Rakúsku prestalo podľa agentúry APA pršať a ľudia začali likvidovať škody, ktoré záplavy spôsobili.

Saská Nisa sa dnes ráno dostala do rekordných výšok, jej hladina dosiahla 7,07 metra, čo je najvyššia hodnota od začiatku merania v roku 1912. Hladina by mala začať klesať popoludní.

"O upokojení sa v tomto okamihu ešte nedá hovoriť, ale popoludní bude stav vody postupne klesať," povedal agentúre DPA hydrológ Uwe Büttner.

V Nemecku si sobotňajšej povodne vyžiadali zatiaľ tri obete, ďalší traja ľudia zomreli podľa agentúry AP v Poľsku.

Na nemeckej strane Krušných hôr sa žena a dvaja muži vo veku nad 60 rokov utopili, keď vynášali veci zo zatopenej pivnice. Poľský minister vnútra Jerzy Miller dnes podľa agentúry AP oznámil, že v Poľsku zomreli tiež traja ľudia, odmietol však oznámiť detaily, pretože ešte neboli informovaní príbuzní obetí.

Dramatická situácia panovala okolo Zgorzelca v nemecko-poľskom pohraničí. Na nemeckej strane Zgorzelca zatiaľ voda neklesá. V častiach okresu Zgorzelec a v Saskom Švajčiarsku bol už v sobotu vyhlásený núdzový núdze a železničná doprava medzi Saskom a Českom bola prerušená.

Z povodia Nisy aj z horských oblastí bolo v Nemecku nutné evakuovať podľa posledných informácií takmer 2000 ľudí. Len v Žitave bolo 800 ľudí prevezených do bezpečia na lodiach. Podľa DPA ale v Žitave už voda klesá, približne o deväť centimetrov za hodinu. Prívalovú vlnu z Nisy čakajú v Brandenburgskom okrese.

Sasko si v sobotu s obavami pripomínalo katastrofálne povodne v auguste 2002. Vtedy sa rieky po výdatných dažďoch vyliali z brehov, a vodný živel pripravil o život 21 ľudí.

V Poľsku bola úplne zaplavená obec Bogatyni v česko-poľsko-nemeckom pohraničí severne od Hrádku nad Nisou, kde rieka strhla most. Podľa servera onet.pl ale už voda klesá. Potom čo povodňová vlna pretrhla v sobotu večer hrádzu na poľskej priehrade Witka v pohraničí s Nemeckom, bolo potrebné evakuovať ľudí z oblasti medzi Bogatyne a poľského Zgorzelca. V Poľsku sú stále mnohé domácnosti bez elektriny a tečúcej pitnej vody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu